Trump besökte västra muren i Jerusalem

avNivette Dawod

Som första sittande amerikansk president har Donald Trump nu besökt västra muren i Jerusalem.

Vid sin sida hade han svärsonen Jared Kushner.

Foto: TT
Donald Trump och västra muren i Jerusalem.

Det vanligtvis folktäta området kring västra muren, även kallad Klagomuren, i Jerusalems gamla stad hade tömts för det säkerhetsarrangemang som omgärdar USA:s president.

Kring klockan 15.10 svensk tid gick Donald Trump fram till muren, lyfte sin högra hand, och stod lutad mot murväggen en stund med stängda ögon. Han tycks också ha sträckt in handen, möjligtvis för att lämna en liten bönelapp, som många ofta gör vid ett besök.

Muren, som ligger mot Tempelberget, är viktig för islam, judendom och kristendom och Trumps besök, som är det första för en sittande amerikansk president, är kontroversiellt av många anledningar.

Israel vill gärna kalla Jerusalem sin huvudstad och muren för judarnas, medan bland annat palestinier anser att Tempelberget är en helig böneplats för muslimer.

Trump, och hans Israelambassadör David Friedman, har också tidigare talat om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, något som skulle uppröra både israeler och palestinier.

Bredvid Donald Trump vid västra muren stod bland annat svärsonen Jared Kushner, som Trump lovat ska vara den som stiftar fred mellan Israel och Palestina.

ARTIKELN HANDLAR OM