Tidigare CIA-chefen: Oroad över banden till Ryssland

Varnade Ryssland för att lägga sig i valet

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Under tisdagen vittnade tidigare CIA-chefen John Brennan inför senatens utskott och sa att han var oroad över de misstänkta kopplingarna mellan Ryssland och Trumps stab under valet.

Det uppger både Washington Post och New York Times.

Brennan ska även personligen ha ringt upp sin ryske motsvarighet och avrått Ryssland från att lägga sig i presidentvalet.

1 av 2 | Foto: TT
Tidigare CIA-chefen John Brennan.

Det var på tisdagen som den tidigare CIA-chefen John Brennan vittnade inför senatens underrättelseutskott gällande de misstänkta kopplingarna kring Ryssland och Trumps kampanj under presidentvalet 2016.

Brennan var den högste chefen för CIA fram till i januari i år och det var första gången som han uttalade sig offentligt i frågan om kopplingarna.

Detta efter att flera amerikanska underrättelsetjänster i början av januari bekräftade att president Vladimir Putin beordrat en påverkanskampanj mot det amerikanska presidentvalet 2016, i syfte att underminera förtroendet för demokratin och hjälpa Donald Trump vinna valet.

”Var orolig”

– Jag känner till information och underrättelser som avslöjar kontakter och interaktioner mellan ryska tjänstemän och amerikanska personer som är inblandade i Trumpkampanjen, säger Brennan och fortsätter:

– Jag var orolig på grund av tidigare kända ryska ansträngningar att muta sådana individer. Det väckte frågor hos mig om Ryssland var kapabla att kunna samarbeta med de här individerna, förklarade Brennan för senaten.

Dock tillade han att han inte visste om de ryska försöken varit framgångsrika och att hans vittnesmål därför inte utgjorde några bevis på att det verkligen finns kopplingar som tyder på ett samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland och som aktivt har påverkat valet.

– Jag vet inte om en sådan samverkan existerade, sa Brennan men tillade att det räckte som grund för att inleda FBI-utredningen i juli 2016.

Varnade sin ryske kollega

Brennan ska även personligen ha varnat chefen för Rysslands underrättelsetjänst för att blanda sig i valet, uppger Washington Post.

Brennan ska ha sagt till sin ryska motsvarighet att försök att påverka valutgången skulle slå tillbaka mot Ryssland, att amerikanerna skulle bli upprörda och att det skulle försämra relationerna mellan länderna.

Denne ska dock ha nekat till anklagelserna men lovat att vidarebefordra budskapet till president Vladimir Putin uppger Washington Post.

Brennan kommenterade även anklagelsen om att Trump ska ha lämnat ut känslig underrättelseinformation till ryska tjänstemän under ett möte.

– Känslig information bör endast överföras via underrättelsetjänster, och inte utlämnas till utrikesministrar eller ambassadörer, säger Brennan.

”Ryssland borde gratulera sig själva”

Under samma förhör sa även den tidigare chefen för National Intelligence, James R. Clapper Jr, att Moskvas ledare ”måste gratulera sig själva för att ha överskridit sina vildaste förväntningar genom minimala resurser”, med hänvisning till både valresultatet och det kaos som karakteriserat de första månaderna av Trump-administrationens ämbete.

Under måndagen kom även Washington Post med uppgifterna att Trump ska ha bett två höga underrättelsechefer att offentligt dementera FBI-utredningen om möjlig samverkan mellan hans stab och Ryssland.

Uppgift: Trump anlitat privat advokat

På tisdagen kom Fox Business med uppgiften att Trump anlitat juristen Marc Kasowitz som sin advokat i utredningen kring eventuella kopplingar mellan sin kampanj och Ryssland. Kasowitz har representerat Trump under flera år men varken han eller Vita huset vill kommentera uppgiften.