Flera gripanden efter terrordådet i Manchester

avChristoffer Nilsson

Brittisk polis har gripit ytterligare tre män efter terrordådet i Manchester.

Enligt Storbritanniens inrikesminister agerade självmordsbombaren Salman Abedi sannolikt inte på egen hand.

Tidigare framkom uppgifter om att det finns en bevisad koppling mellan Abedi och terrorsekten IS.

1 av 4 | Foto: Krister Hansson

Minst 22 dödades i attentatet mot konsertbesökare vid Manchester Arena.

22-årige Salman Abedi har pekats ut som självmordsbombaren. Han föddes i Manchester och hade nyligen återvänt till sin hemstad efter en resa till föräldrarnas hemland Libyen.

Abedis 23-årige bror greps i en räd på tisdagen. Under onsdagen greps ytterligare tre män, uppger polisen i Manchester. De greps i de södra delarna av staden. Enligt polisen har gripandet av männen koppling till den pågående utredningen.

Efter dådet har terrorhotnivån i Storbritannien höjts till den allra högsta. Det kritiska läget innebär att myndigheter bedömer att en ny attack kan vara nära förestående.

Enligt BBC och AFP har inrikesminister Amber Rudd uttalat sig om att den misstänkte terroristen sannolikt fick hjälp att utföra attentatet.

Hon får medhåll av Andy Burnham, borgmästare i Manchester.

– Bevisen indikerar att det inte rör sig om en attack utförd av en ensamvarg, säger han enligt Guardian.

Collomb: Bevisad koppling till IS

Enligt källor till BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner arbetar polisen efter teorin att någon annan än Abedi satte ihop de dödliga komponenterna.

IS har sedan tidigare tagit på sig skulden för attentatet men en inblandning från terrorsekten har inte kunnat bekräftas av brittiska myndigheter.

Under onsdagen uppgav Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb att såväl brittiska som franska underrättelsetjänster hade uppgifter om att Abedi tidigare rest till Syrien via Libyen. Collomb uppger att Abedi ”radikaliserats och bestämt sig för att utföra en attack”.

Enligt Gerard Collomb är det än så länge oklart om Abedi fick hjälp av ett terrornätverk.

– Oavsett hade han en bevisad koppling till IS, säger Collomb enligt The Guardian.

5 000 militärer är redo att rycka in efter den förhöjda hotnivån.

Militär bevakning av palatset

Polisen uppgav under onsdagsmorgonen att militären, i en första åtgärd, hjälper till att bevaka Buckingham Palace, Downing Street och Westminsterpalatset samt olika ambassader.

– Armén kommer att täcka upp så att polisen kan fokusera på andra områden, säger inrikesminister Amber Rudd enligt The Guardian.

Till en början rycker omkring 800 soldater in, utspridda över hela Storbritannien, skriver The Guardian.

Polischefen Jane Connors ansvarar för polisens insats i huvudstaden efter terrordådet i Manchester. Hon uppger att man gör allt i sin makt för att göra London säkert.

– Allt vårt arbete är utformat för att göra miljön i vår stad så fientlig som möjligt för terrorister att planera och verka i, säger hon enligt ett pressmeddelande från polisen i London.