Köper injektion för 1 400 kronor – för att bli av med bakfylla

avMalin Wigen

Dagen efter fest är sällan rolig för den som har druckit några glas för mycket. Men i Norge kan man numera få klinisk hjälp för att råda bot på sin bakfylla – om man har några hundralappar över, skriver norska TV2.

Foto: TT
I Norge kan man bota sin baksmälla – med dropp, enligt läkaren.

I Oslo i Norge kan numera personer vända sig till läkaren Arwin för att få sig en behandling som ska råda bot på baksmällan. Behandlingen går ut på att den bakfulle får en injektion av saltlösning under en timmes tid.

I en annons utlovas det att man genom behandlingen snabbt ska känna sig på benen igen – för ett pris på 1 400 norska kronor, vilket motsvarar cirka 1 430 svenska kronor.

– Mina kunder bryr sig inte om att spendera några extra tusenlappar. Det kan vara allt från finansmänniskor, folk som ska vara redo för familjesammankomster till de som ska jobba dagen efter, säger han till norska tv-programmet Helsekontrollen.

”Värt de gånger du mår riktigt dåligt”

En som testat detta utlovade botemedel är norska Aleksander Säterstol, 21. I programmet får man se hur han efter en festkväll ligger med dropp under en timme där saltlösning förs in i hans vener. Enligt honom botas både hans huvudvärk och illamående.

– Eftersom att jag är ute så mycket är det värt att betala 1400 kronor. Det kan vara dyrt på lång sikt men det är värt de gånger du mår riktigt dåligt, säger han.

Den så kallade trenden kommer från USA där ”bakis-kliniker” är väl etablerade. I Las Vegas kör bussar runt för att plocka upp bakfulla människor som vill komma på fötter.

Varnar: ”Finns infektionsrisk”

Gudrun Höiseth är överläkare vid norska folkhälsoinstitutet och specialiserad på toxikologi- och drogforskning. Hon är kritisk till metoden och menar att det är bortkastade pengar.

– Denna vätska skulle du kunna få i dig på enklare sätt, säger hon i Helsekontrollen.

Höiseth menar att behandlingen kan hjälpa men ställer sig snarare kritiskt till en klinisk behandling av något som kan botas på egen hand.

– Det är en allmän princip att det som kan intas via munnen på vanligt sätt inte ska ges intravenöst. Det måste också påpekas att det kan finns en infektionsrisk med detta.

Slår ifrån sig kritiken

Arwin, som vanligtvis är allmänläkare, är dock inte oroad för infektionsrisken. Enligt honom är infektionsrisken lika stor som risken för att ett barn som ramlar i asfalten och får ett litet skrubbsår.

– Risken för infektion är extremt liten, så den risken kan vi gott ta för de som önskar den här behandlingen.

Han instämmer dock i att man kan bota sin baksmälla på egen hand – men att skillnaden är tiden det tar.

– Studier visar att även om du dricker en halv liter vatten så kan det ta upp till två-tre timmar innan kroppen tar upp det.

Dessutom erkänner han att behandlingen han erbjuder inte är nödvändig – men att det är ett erbjudande till de som har 1 400 kronor över.

– Detta är ett i-landsproblem. Jag kommer aldrig att rekommendera någon detta, det är inte en behandling som du måste göra, säger han i Helsekontrollen.

ARTIKELN HANDLAR OM