Yngsta syskonet är föräldrarnas favorit

NYHETER

Att syskon slåss om föräldrarnas uppmärksamhet är rätt vanligt – och ofta brukar det yngsta syskonet känna att den har stora skor att fylla. Men enligt en ny studie ska det yngsta vara föräldrarnas favorit trots allt, skriver brittiska Metro.

Foto: Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Yngsta syskonet är favoriten, enligt en ny studie.

Det yngsta barnet i familjen tenderar att bli föräldrarnas favorit. Det har forskare vid universitetet Brigham Young University School kommit fram till i en ny studie – där 300 familjer ingick. Det har dock att göra med att man uppfattar sig vara mer favoriserad.

Forskarna kom fram till att om den yngre i syskonskaran känner att den är favorit hos föräldrarna och får det bekräftat av dem, så förstärks banden dem emellan. Det bidrar även till uppfattningen från de andra syskonen att det yngre blir favoriserat.

Brukar jämföra sig mer

Det har att göra med att de yngre syskon i större utsträckning brukar jämföra sig själva med sina äldre syskon. Så för dem är det mer viktigt att utveckla ett starkt band med föräldrarna.

– Det är inte så att förstfödda inte tänker på deras syskon och hur de förhåller sig till dem. Men det är inte en lika stor del i deras liv. Min gissning är att det förmodligen är mer ovanligt att en förälder säger ”varför kan du inte vara mer som ditt yngre syskon”, än tvärtom, säger forskaren Alex Jensen i ett utalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syskon