Trump efter kyrkomassakern: ”Vapen är inte problemet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trots att han dömts för misshandel kunde Devin Kelley, 26, köpa ett gevär. På söndagen använde han det för att ta livet av minst 26 kyrkobesökare.

Donald Trump har uttryckt sin sorg över dådet – men presidenten slår tillbaka mot krav på hårdare vapenlagar.

– Vi har många problem med mental hälsa i vårt land, säger han.

1 av 2
Skytten Devin Kelley lade upp bilder av vapen på sin Facebook.

Texas skakas av den värsta masskjutningen i delstatens historia. På söndagsförmiddagen öppnade 26-årige Devin Kelley eld i First Baptist Church i den lilla orten Sutherland Springs i Texas.

Hittills har 26 personer konstaterats döda. Omkring 20 är skadade.
Efter dådet höjs återigen röster för skärpta vapenlagar i USA. En av dem som förespråkar det är Kamala Harris, demokratisk senator från Kalifornien.

”Vettlöst vapenvåld har slitit sönder ännu ett samhälle – denna gång i en religiös byggnad. När säger vi: ’Nu får det vara nog’”, twittrar hon.

”Var en rubbad individ”

Men president Donald Trump tycker inte det går att lägga någon skuld på USA:s liberala vapenbestämmelser. I stället lägger han fokus på psykisk sjukdom. Detta trots att polisen inte sagt något om att gärningsmannens mentala tillstånd.

– Utifrån preliminära rapporter var det här en väldigt rubbad individ. Han hade många problem under en lång tid, sa presidenten när han fick frågor om massakern under sitt besök i Japan.

Presidenten fortsatte:

– Som tur är så hade någon annan ett vapen och sköt i den motsatta riktningen. Annars hade det blivit mycket värre.

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, men det här handlar inte om vapen,

Hittade flera vapen

Devin Kelley hittades död efter att han förlorat kontrollen över i sin bil vid en motorväg. Innan han flydde från kyrkan hamnade han i en skottväxling med en ortsbo. Polisen uppger att det i nuläget är oklart om 26-åringen sköts till döds eller om han avled till följd av bilkraschen.

I Devin Kelleys fordon hittades ett flertal vapen. En av hans grannar, 16-årige Ryan Alberts, uppger för AP att det hörts intensiv skottlossning från hans bostad under de senaste dagarna.

Grannarna misstänker att 26-åringen skjuttränat för att förbereda sig för massakern.

– Det var definitivt inte bara ett gevär eller någon som jagade. Det var någon som använde ett automatvapen, säger Ryan Alberts.

Publicerad:

LÄS VIDARE