Löfvens svar till Östling – gammal kortfilm från 1954

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlings fick kritik av såväl Jonas Sjöstedt (V) som Jan Björklund (L).

Nu stämmer Stefan Löfven (S) in i kritikerkören – genom att publicera den gamla kortfilmen ”Skattefria Andersson” från 1954 på sin Facebook-sida.

”Skatteregler beslutas demokratiskt och gäller både knegare och toppdirektörer”, skriver statsministern i inlägget.

Under måndagens partiledarduell i TV4 kritiserades Leif Östlings skatteutspel både av Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L).

Nu sågas Svenskt Näringslivs ordförande också av M-ledaren Ulf Kristersson. Även Stefan Löfven (S) har kritiserat Östlings utspel.

– Om man är ordförande i Svenskt Näringsliv och en viktig aktör i samhället och uttalar sig på det sättet, då tycker jag att det är problematiskt, sa Löfven till TT.

Senare kommenterade statsministern även Östling i sociala medier – på ett lite annorlunda sätt.

Film från 1954

Statsministern publicerade den gamla kortfilmen ”Skattefria Andersson” med Stig Järrel i huvudrollen på sin Facebooksida.

Filmen handlar om en man som drömmer om en värld utan skatter och plötsligt går hans dröm i uppfyllelse. Han får själv gräva efter vatten till kaffet, köra genom ett rapsfält eftersom det inte finns några vägar och betala hutlösa priser för att barnen ska kunna gå i skola.

Andersson får också köpa ett eget försvar.

Filmen spelades in och användes av S i samband med valkampanjen 1954.

Löfven: ”Fortfarande aktuell”

”Skatteregler beslutas demokratiskt och gäller både knegare och toppdirektörer och i utbyte får vi alla grunden för ett civiliserat samhälle. Och apropå detta så vill jag tipsa om en klassisk kortfilm om vitsen med ett gemensamfinansierat välfärdssamhälle”, skriver statsminister Stefan Löfven i inlägget på sin Facebooksida.

När Aftonbladet söker statsministern hälsar han via sin pressekreterare att filmen ”Skattefria Andersson” var aktuell 1954 och är aktuell även i dag.

Publisert: