Läkare ska undersöka massmördarens hjärna

NYHETER

Specialistläkare i USA förbereder just nu en djupstudie av Las Vegas-skytten Stephen Paddocks hjärna.

Hjärnan har nu skickats till Stanforduniversitetet.

– Kommer vi någonsin kunna veta säkert vad som fick hans hjärna att genomföra detta? frågar sig läkaren Paul S. Appelbaum i ett samtal med en reporter från nyhetsbyrån AP.

1 av 5 | Foto: AP
Massmördaren Stephen Paddock, 64.

Stephen Paddock, 64, dödade 54 människor och skadade över 500 i Las Vegas när han öppnade eld mot konsertbesökare den första oktober.

Paddock sköt över tusen kulor med flera olika automatvapen från sitt hotellrum på 32:a våningen ner mot ett festivalområde. Sedan tog han sitt eget liv.

Sköt sig själv i munnen

Rättsläkare har obducerat mördarens kropp, men nu har det fattats beslut om en mer omfattande undersökning.

Polisen har bekräftat att Paddock tog sitt eget liv genom att skjuta sig med ett automatgevär i munnen. Hans hjärna ska trots det vara helt intakt.

Specialistläkare och forskare ska genomföra en mikroskopisk studie av Paddocks hjärna. Enligt nyhetsbyrån AP ska man göra flera olika rättsmedicinska analyser, undersöka hjärnvävnad för att se om man kan hitta ”möjliga neurologiska problem”.

Men oavsett vad de hittar så är det enligt experter osannolikt att det kan ge något svar på frågan om varför han dödade 54 människor.

Inga svar på motiv

Hjärnan är just nu på väg från Las Vegas till Stanforduniversitetet i Kalifornien. Enligt New York Times har universitetet fått order om att inte spara på några utgifter utan att genomföra undersökningen så grundligt man kan. Man tror att undersökningen kommer att ta ungefär en månad.

Den medicinska chefen på Stanford, Hannes Vogel, ville dock inte utveckla i detalj för nyhetsbyrån AP om vilka åtgärder man planerar att genomföra.

New York Times erfar dock att Vogel fått i uppgift att analysera allt man kan om Paddocks hälsa, medan det är upp till mordutredarna att försöka hitta möjliga motiv.

”Vetenskapligt värdefullt”

Polisen hoppas att hjärnunderökningen ska hjälpa dem i utredningen om eventuella motiv, men läkarna tror inte att det kommer vara möjligt att ge några svar.

Man hävdar dock att undersökningen är vetenskapligt värdefull.

Specialistläkaren Paul S. Appelbaum tror inte någon kommer kunna ge ett svar på möjligt motiv efter undersökningen, men tillägger:

– Det är inte orimligt att det kan bidra till vår förståelse av det som hände.

Misstänkte massmördarens bror: ”Förstår ingenting” 01:54
ARTIKELN HANDLAR OM