200 sekunder

SD-politikern delade hatiskt fejkinlägg: ”Är allmän information”

Av: 

Julija Sidner

Susanna Nygren

NYHETER

Flera sverigedemokrater och en lokal ledare inom NMR delade det hatiska fejkinlägget om Fatemeh Khavari, visar 200 sekunders granskning.

En av dem som delade inlägget var kommunstyrelseledamoten Kjell Dahlin, SD, i Höganäs.

– Det är allmän information, säger han.

200 sekunder har gått igenom samtliga synliga delningar av det första Facebookinlägget som startade spridningen av lögnen om Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari, 17.

Bland dem som delat hittar vi fem personer med kopplingar till Sverigedemokraterna, bland annat två före detta kommunfullmäktigeledamöter. Även Fredrik Högberg, kampgruppschef för Nordiska motståndsrörelsen NMR delade inlägget i en hatgrupp på Facebook.

Kjell Dahlin, gruppledare för SD i Höganäs och ledamot av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, delade både det första inlägget från den 3 september och ett av de inlägg som kom efter. Han har också länkat till videor som hetsar mot Fatemeh Khavari och som ifrågasätter Ung i Sverige.

”Vad jag tycker är min ensak”

När 200 sekunder söker honom undviker han att svara i telefon och gör sig oanträffbar. Han erbjuds att läsa frågorna inför en intervju men väljer att i stället svara via mejl.

”Jag har delat inlägget för att det är allmän information. Det är samma svar på dom andra två frågorna”, skriver han när vi ber att få veta varför han delat inlägget, vad han vill åstadkomma och hur han ser på att det är ett hatiskt inlägg om en 17-årig tjej.

När vi frågar om han tror på innehållet i inlägget om att Fatemeh Khavari är en man svarar han:

”Jag har inte svarat på innehållet för det får var och en tyda som läser inslaget. Vad jag tycker är min ensak.”

Den 24 oktober länkade Kjell Dahlin till SVT:s Uppdrag gransknings program ”Afghanutvisningarna” där Fatemeh Khavari var med och ifrågasattes för uttalanden om att de som utvisas dör. ”Flera områden i det landet är det inget krig, så denna Hen slirar med sanningen”, skrev han.

När vi frågar Kjell Dahlin om detta svarar han:

”Jag vet inte vad du vill komma med detta eftersom det inte syns om det är en pojke eller flicka. Vad är hen för dig eftersom du påtalar detta var gång.”

Länkade till sidor med nazikopplingar

Kjell Dahlin tilldelades våren 2013 en varning av Sverigedemokraternas medlemsutskott för sitt agerande i sociala medier. Han uppmanades också att lämna alla sina politiska uppdrag förutom sin plats som ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige. Bakgrunden var att han hade länkat till olämpliga sidor med nazistiska kopplingar, enligt ett yttrande i personalärendet.

Kjell Dahlin valdes in i kommunfullmäktige i Höganäs vid valet 2014.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

200 sekunder granskar virala lögner

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Fatemeh Khavari

Sverigedemokraterna

Ung i Sverige

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Höganäs

Facebook