Pentagon: Invasion enda sättet avväpna Kim

avTT, Aftonbladet

NYHETER

Det enda säkra sättet att lokalisera och ta kontroll över alla Nordkoreas kärnvapenanläggningar är en amerikansk markinvasion.

I ett sådant läge skulle diktaturen kunna svara genom att sätta in biologiska och kemiska stridsmedel.

Det framgår av ett brev som USA:s försvarshögkvarter skickat till kongressen.

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump.

Washington Post har tagit del av ett brev från det amerikanska försvarshögkvarteret till ledamöterna i kongressen. Där skriver konteramiralen Michael J. Dumont att det är svårt att göra exakta bedömningar vilka konsekvenser en amerikansk markinvasion av Nordkorea skulle få.

”En fullständig diskussion av USA:s förmåga att motverka Nordkoreas förmåga att använda kärnvapen och att eliminera Nordkoreas kärnvapen som finns i djupt begravda, underjordiska utrymmen lämpar sig bäst för en hemlig briefin”.

Kan svara med kemattack

I brevet framgår också att en invasion från USA skulle kunna få regimen i Pyongyang att sätta in biologiska och kemiska stridsmedel.

Brevet är ett svar på en begäran från två kongressledamöter som bett om en uppskattning av hur stor skada en militär konflikt med Nordkorea kan tänkas innebära, vad gäller dödsoffer bland amerikanska och allierade styrkor samt civila.

Kom med nytt hot

USA:s president Donald Trump är på en Asienresa som han inledde med att besöka Japan.

Vid ett tal på militärbasen Yokota utanför huvudstaden Tokyo kom Trump med ett nytt hot mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

– USA kommer aldrig ge vika och aldrig tveka när det kommer till att försvara vårt folk.

– Ingen - ingen diktator, ingen regim och ingen nation – borde någonsin underskatta USA:s avsikter. Då och då i det förflutna har de underskattat oss. Det har inte varit trevligt för dem, har det? sa Trump.

Ska träffa Putin

Kim Jong-Un, som tidigare kallat den amerikanske ledaren ”obotligt sinnessjuk”, ”mentalt störd” och ”senil”, hälsade Trump välkommen till regionen genom att hota med att bygga ut landets kärnvapenarsenal ytterligare.

På tisdag president Trump besöka Sydkorea. Under resan väntas han också träffa sin ryska kollega Vladimir Putin.

– Jag tror att det förväntas att vi träffar Putin, ja. Vi vill ha Putins hjälp med Nordkorea, och vi kommer att träffa många andra ledare, sade Trump ombord på presidentplanet Air Force One.

Så ska Sydkorea döda Kim Jong-Un - i hans bunker 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM