43 miljarder undanhålls – det räcker skatten till

Uppdrag Granskning berättar att 43 miljarder skattekronor hålls undan svenska staten varje år.

Ren och skär stöld, tycker socialminister Annika Strandhäll (S).

”43 miljarder kronor är ungefär barnbidragen till alla svenska barn under 48 månader”, skriver hon på Twitter.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Vad får man för skattepengarna? Det var inte bara Svenskt Näringslivs ordförande som ställde sig den frågan på söndagskvällen, efter Uppdrag Gransknings reportage om Paradisläckan.

Programmets avslöjande om att cirka 43 miljarder skattekronor hålls utomlands, undan svenska staten väckte starka reaktioner i sociala medier.

Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver på Twitter att bortfallet motsvarar Sveriges alla barnbidrag – under fyra års tid. Hon stämmer in i finansminister Magdalena Anderssons (S) åsikt att skattesmitningen är ”oacceptabel”, och taggar sitt inlägg med #stöld.

Skola för 400 000 barn

Uppdrag Granskning rapporterar att 43 miljarder kronor skulle räcka till årslön, inklusive sociala avgifter, för 100 000 undersköterskor i äldrevården.

Enligt programmets beräkning på Skolverkets siffror motsvarar 43 miljarder ett års skolgång för 400 000 barn.

Med 43 miljarder på fickan skulle du kunna köpa Aftonbladets papperstidning varje dag i 5 122 096 år. Om du föredrar att läsa nyheter på webben kan du köpa Aftonbladet Plus-abonnemang som räcker i 60 734 463 år.

Kommer nya siffror

I årsredovisningen från Skatteverket berättar myndigheten uppskattningsvis hur stort det internationella skattefelet är. Skattefel är myndighetens ord för pengar som undanhålls staten. Det är siffran som Uppdrag Granskning tagit vara på i reportaget om Paradisläckan.

– Vi har utgått från deras senaste uträkning från 2007 till 2012. 39 miljarder låg på bolag i Sverige, och mellan 4 miljarder och 7 miljarder på privatpersoner. Vi har räknat med den lägre siffran, 4 miljarder. Men troligtvis är siffran högre, säger reporter Sven Bergman.

Under 2018 har Skatteverket fått i uppdrag att presentera en färsk siffra på skattefelet.

– Vi håller på med en ny, mer aktuell analys. Men den är inte färdig än, säger presstalesperson Ylva Vesterlund till Aftonbladet.

Enligt verkets senaste analys är det totala skattefelet 133 miljarder, med alla skattepengar som undanhålls nationellt och internationellt.

– Där ingår rent slarv, svartjobb och momsfiffel, säger Uppdrag Gransknings reporter Sven Bergman.

Publisert:

LÄS VIDARE