Jordskredsseger för Jacinda Ardern

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes Labourparti tar med övertygande siffror hem valet.

– Nu mer än någonsin är det tid att fortsätta, så låt oss gå framåt tillsammans, säger hon.

När drygt 90 procent av rösterna har räknats har Arderns parti 48,9 procent av väljarnas stöd, medan utmanaren Judith Collins parti National har 27 procent, meddelar valkommissionen.

En glad Ardern lovar under valdagens kväll lokal tid att styra landet för "varje Nyzeeländare".

– Tack till de många människor som gav oss sina röster, som sätter tillit till att vi ska fortsätta att leda Nya Zeelands återhämtning, säger hon till jublande anhängare.

Hon lägger till att stödet för partiet är större än på minst 50 år.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tackar sina valarbetare i Auckland under valdagen.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tackar sina valarbetare i Auckland under valdagen.

"Försiktig optimism"

– Folk är väldigt tacksamma och väldigt nöjda med hur vi har hanterat covid, de gillar utformningen av planen som vi har tagit fram för ekonomin framöver, säger finansminister Grant Robertson.

Om Ardern i slutändan får mer än 50 procent av rösterna kan landet få en enpartiregering med egen majoritet för första gången sedan 1996. Då fick Nya Zeeland ett nytt valsystem som stärkte småpartierna.

– Det här är ett historiskt skifte, säger den politiska kommentatorn Bryce Edwards vid Victoria University i huvudstaden Wellington.

Koalitionssamarbete

Om partiet inte får stöd av mer än hälften av väljarna väntas Ardern fortsätta sitt koalitionssamarbete med Gröna partiet, men inte med populistiska Nya Zeeland först (NZ First).

– Min avsikt är att vänta in resultatet i natt innan vi börjar att prata om det, säger Ardern.

Arderns konkurrent Judith Collins tog över som partiledare så sent som i juli, och ska under kvällen lokal tid ringt och gratulerat Ardern till det "enastående resultatet".

Många förtidsröster

Närmare 1,7 miljoner människor, nära hälften av de runt 3,5 miljoner röstberättigade i landet, hade redan röstat före själva valdagen, vilket har lett till förhoppningar om att valresultatet kan komma ovanligt snabbt under kvällen lokal tid.

I landet råder stränga lagar om att medier inte får rapportera under valdagen fram till att vallokalerna har stängt. Tanken är att skriverier inte ska kunna påverka väljarna. Inte heller vallokalsundersökningar är tillåtna.

Valet var inledningsvis planerat till den 19 september, men har skjutits upp på grund av coronapandemin. I landet finns i nuläget ingen samhällsspridning av covid-19.

Publicerad: