Bernie Sanders comeback kan stoppas av senaten

Bernie Sanders blev inte president.

Men den stridbare socialisten kan få posten som arbetsmarknadsminister. Om inte senaten stoppar utnämningen – vilket verkar sannolikt.

– Sanders är en ideolog. Det är inte troligt att en senat dominerad av republikaner skulle godkänna honom, säger senator John Cornyn.

Bernie Sanders.
Bernie Sanders.

Bernie Sanders är en av fyra huvudkandidater till posten som arbetsmarknadsminister, enligt tidningen New York Times. Blivande presidenten Joe Bidens team ska ha diskuterat ministerposten med Sanders team sedan april.

Men i USA kan en ny president inte välja ministrar själv. De måste godkännas av senaten, som för närvarande styrs av 50 republikaner, mot 46 demokrater och två partilösa senatorer som röstar demokratiskt.

Innan Biden tillträder som president den 20 januari hålls två senatorsval i delstaten Georgia den 5 januari. Då avgörs vilket parti som får kontroll över senaten. Om demokraterna vinner båda senatorsvalen blir ställningen oavgjord i senaten, 50-50. Vicepresident Kamala Harris får i så fall utslagsrösten.

Det räcker att republikanerna vinner ett av senatorsvalen. Då behåller de majoriteten och kan stoppa en eventuell ministerutnämning av Bernie Sanders, som själv är senator sedan 2006.

I våras var den partilöse senatorn från Vermont ett tag favorittippad som Demokraternas presidentkandidat. Senare tvingades Sanders erkänna sig besegrad av Biden.

Tufft även för Elizabeth Warren att bli minister

Gör Sanders comeback som arbetsmarknadsminister får han en maktposition i fajten om den amerikanska arbetarklassens rättigheter. Själv ser han inga problem med senatens kommande ställningstagande.

– Senaten har hittills varit tillmötesgående när en ny president nominerat ministrar och godkänt dem, säger han enligt New York Times.

Det motsägs av flera republikanska senatorer, bland annat John Cornyn från Texas:

– Sanders är en ideolog. Det är inte troligt att en senat dominerad av republikaner skulle godkänna honom, säger han.

Flera republikaner i senaten har också sagt att de inte skulle godkänna en annan vänsterdemokrat, Elizabeth Warren, om Biden vill ge henne en ministerpost.

Republikanerna har trumf inför valen i Georgia

Allt avgörs den 5 januari i Georgia, när de två kvarvarande senatorsvalen hålls. Det ena valet är ett ordinarie val, medan det andra valet är ett fyllnadsval sedan den republikanske senatorn Johnny Isakson avgick i förtid 2019 och tillfälligt ersattes av Kelly Loeffler.

I Georgia måste varje ny senator få minst hälften av rösterna. Om ingen kandidat får det i första valomgången, hålls en andra valomgång där de två som fick flest röster i första omgången ställs mot varandra.

I fyllnadsvalet ställde två republikaner upp mot en demokrat. Demokraten Raphael Warnock fick flest röster, 32,9 procent. På andra plats kom republikanen Kelly Loeffler (25,9 procent) och på tredje plats republikanen Doug Collins (20 procent). I den andra valomgången den 5 januari möts demokraten Warnock och republikanen Loeffler, som då förmodligen kan räkna med att få merparten av partikamraten Collins röster.

I det ordinarie senatsvalet fick republikanen David Perdue 49,7 procent av rösterna, medan demokraten Jon Ossoff fick 47,9 procent. Libertarianen Shane Hazel fick 2,3 procent. Vid avgörandet den 5 januari ställs Perdue mot Ossoff.

John Cornyn.
John Cornyn.
Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren.
Publisert: