Försvunne Deniz Arda

Enorm sökinsats efter officeren Deniz: ”Vi är extremt tacksamma”

Av: 

Linus Lindgren

Oskar Forsberg

NYHETER

Tio dagar har gått sedan det senaste livstecknet från den väldekorerade officeren Deniz Arda, 31.

Just nu söker upp emot 400 militärer, helt frivilligt, efter honom.

– Självklart är jag djupt ledsen och orolig, säger hans nära vän Henrik Ehrenfeldt som medverkar i insatsen.

Klockan 17 avslutades dagens sökinsats – utan resultat.

Officeren Deniz Arda, 31, skrev till sin kompis att han skulle ut på en längre löprunda den 12 november. Sedan dess har ingen sett eller hört något från honom.

Deniz Arda har en högt uppsatt position inom den svenska militären och en chefstjänst inom Försvarsmakten.

Förra helgen skulle han ha varit på en militärövning i norra Sverige. Men den blev framflyttad på grund av dåligt väder. Därför var det inte förrän i onsdags som kollegor och anhöriga insåg att ingen hade hört av Deniz på nästan en vecka.

Militärerna på plats är helt civila och insatsen sker i Missing peoples regi.
Henrik Ehrenfeldt.

Enorm insats

Sökinsatsen har pågått sedan dess. Enligt Missing people består de flesta av de sökande av militärer som helt frivilligt valt att medverka i insatsen och under fredagen sökte mellan 300 och 400 människor efter Deniz i skogarna kring Hellasgården i Nacka utanför Stockholm och längs Sörmlandsleden.

Men trots den väldigt stora insatsen har inga spår efter honom hittats och sökandet fortsätter.

Men inte heller idag hittades några spår.

Klockan 17 avslutades dagens insats på grund av mörkret. Enligt vännen Henrik Ehrenfeldt går det inte att använda sökmetoden man använder i mörker.

Insatsen fortsätter i morgon söndag.

Vännen: Djupt ledsen och orolig

Henrik Ehrenfeldt är även han militär och han har en nära relation med Deniz som han beskriver som sin bästa vän.

– Jag är yrkesmilitär och jag har varit det i tio år. Jag har just nu inte orkat eller velat reflektera över hur jag känner. Utan jag har objektifierat situationen och fokuserar på att lösa uppgiften så bra som möjligt, säger han och fortsätter:

– Men självklart är jag djupt ledsen och orolig.

Han beskriver Deniz som en väldigt omtänksam och god kamrat och han tror att det finns en rimlig förklaring bakom vad som har hänt honom.

– Deniz är en väldigt omtänksam och pragmatisk kille. Han har en väldigt konkret syn på världen och livet. Samtidigt är han väldigt noggrann och har en militärisk disciplin, även i sitt privatliv, säger Henrik Ehrenfeldt.

De 400 militärerna deltar i insatsen helt frivilligt.
Den främsta sökmetoden är skallgångskedjor.

Polisen fick in en anmälan den 18 november.

– Vi har sedan organiserat oss för att göra en samlad bedömning och besluta om vilka åtgärder som ska vidtas, säger Anna Westberg på polisen i region Stockholm.

Polisen har fram tills nu inte begärt några resurser, utan de insatser som gjorts, av bland annat Missing people, har varit helt på frivillig basis.

Militärer från hela landet

Under fredagen uppskattar både Missing people och Henrik Ehrenfeldt att det kan röra sig om upp emot 400 militärer som helt frivilligt har ställt upp i sökinsatsen. På lördagen hade ännu fler anslutit sig.

– Deniz har ett extremt stort och väletablerat kontaktnät inom Försvarsmakten. Han är också en väldigt god kamrat vilket har gjort att väldigt många människor från landets alla hörn har engagerat sig i det här, säger Henrik Ehrenfeldt.

Han är rörd över det enorma responsen som det här har fått.

– Vi är extremt tacksamma, ödmjuka och stolta över den här responsen och den supporten vi har fått. Det är fantastiskt att se och det skapar en större tro om att vi kan komma till en slutsats kring det här, säger Henrik Ehrenfeldt

Axel Falk uppmanar stockholmarna att söka efter Deniz när de är utomhus.

Deniz Arda är en väldigt väldekorerad militär och har gått i princip alla grundläggande militära utbildningar som finns i Sverige. Han beskrivs också som ett ”fysiskt fenomen” av den före detta fallskärmsjägaren Axel Falk som medverkar i sökinsatsen.

– Är det någon som kan klara av en sån här situation så är det han. Vi är alla tränade att klara oss i terrängen. Det måste ha hänt honom något utöver det vanliga, säger han.

Uppmaningen: Leta överallt

Missing people meddelade under lördagsmorgonen att de just nu inte behöver någon hjälp i sökarbetet. Men Axel Falk uppmanar ändå allmänheten att göra vad de kan.

– Alla ni som bor i Stockholmsområdet, framförallt på Södermalm där han bor. Det kan ha hänt vad som helst. Han kan ha blivit påkörd av en smitare – teorierna är många. Men när ni är ute och går: titta överallt, jag uppmanar er, säger han.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Sökinsatsen omfattar ett väldigt stort skogsområde. Bland annat Tyresta nationalpark.
Deniz Arda
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Försvunne Deniz Arda

LÄS VIDARE

Officeren Deniz försvunnen – söks av hundratals militärer

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunne Deniz Arda

Stockholm

Försvarsmakten

Nacka

Missing People

Försvunna personer