Iransk diplomat inför rätta i Belgien

Av:  TT-Reuters

En demonstration med den oppositionella iranska exilgruppen Folkets mujahedin i Paris i januari 2018. Arkivbild.
En demonstration med den oppositionella iranska exilgruppen Folkets mujahedin i Paris i januari 2018. Arkivbild.

Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i Belgien misstänkta för att ha planerat ett bombattentat i Frankrike 2018.

Det är första gången en iransk företrädare ställs inför rätta i ett EU-land anklagad för terrorism.

Målet ska ha varit en demonstration som hölls av den oppositionella iranska exilorganisationen Nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris och där bland andra USA:s president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani talade.

Den åtalade diplomaten Assadolah Assadi, som inte dök upp i rätten, var verksam vid Irans ambassad i Wien. Enligt franska myndigheter arbetade han med underrättelsearbete i södra Europa och agerade på order från Teheran.

Hävdar immunitet

Assadolah Assadi hävdar att han har immunitet, men eftersom han greps i Tyskland och hans diplomatiska immunitet utfärdats i Österrike bedömer belgiska åklagare att de kan fortsätta driva fallet.

Om han döms riskerar han ett 20-årigt fängelsestraff.

Iran har avfärdat anklagelserna och hävdat att attentatsanklagelserna fabricerats av NCRI, som framför allt utgörs av den delvis väpnade motståndsrörelsen Folkets mujahedin.

Gemensam insats

Det planerade attentatet avstyrdes genom en gemensam operation av franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster. Assadi greps då han var på semester i Tyskland och utlämnades därefter till Belgien, där två av de andra misstänkta gripits med innehav av ett halvt kilo sprängmedel.

Belgiska myndigheter tror att diplomaten fört med sig sprängmedlet till Europa på ett flyg från Teheran till Wien, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Attentatsplanen utformades i Irans namn och under ledning därifrån. Det var inte ett enskilt initiativ från Assadi", hävdade Jaak Raes, chef för den belgiska säkerhetstjänsten VSSE i ett brev till åklagarna i februari.

Fallet har lett till att Frankrike utvisat en iransk diplomat medan EU frusit tillgångarna för vissa iranska företrädare.

Publisert: