Stockholm

Ambulansföraren rasar efter nattens stenattack

”Fruktansvärt allvarligt brott”

Av: 

Sophie Stigfur

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

En ambulans under utryckning träffades i natt av en sten som någon kastat från en bro ovanför E18.

Ambulansföraren Bengt Larsson chockades efter händelsen.

– Tre personer kunde ha dött och nio barn kunde blivit föräldralösa, säger han.

Polisen har tidigare i veckan slagit larm om stenar som släppts från höga höjder, som gångbroar, rakt ned på bilar. Polisen säger sig se tecken på en ny variant av det brott som kallas sabotage mot blåljusverksamhet.

I natt var ambulanspersonal under utryckning i Täby nära att mista livet efter att stor sten kastats ned från hög höjd.

Ambulansen som Bengt Larsson körde var på akut uttryckning på E18 med en patient i kritiskt tillstånd, med svåra buksmärtor. när en sten, kastad från en gångbro i höjd med Täby, träffade motorhuven.

– Det bara smällde till i bilen och vi förstod först inte vad som hade hänt. Men när vi lämnat av patienten ser vi bucklan och då förstår vi, berättar Bengt Larsson som körde ambulansen.

Han säger att bilen var millisekunder från att stenen skulle träffat rutan.

Camilla Jedhem och Bengt Larsson satt i ambulansen när den träffades av en sten som kastats från hög höjd.

– Rutan hade med all säkerhet gått sönder och jag hade kunnat få den i huvudet. Det är en kurva där också och då hade vi alla tre svävat i fullständig livsfara. Nio barn hade kunnat bli föräldralösa, om vi räknar in allas barn.

Ingen skadades fysiskt och ambulansen tog sig till sjukhuset med patienten utan försening. Men händelsen sätter djupa spår ändå, säger Bengt Larsson.

– Aldrig tidigare har jag varit med om liknande. Jag är skärrad och ska åka och jobba nu, det känns inte så kul att behöva passera där igen.

”Det är vår arbetsplats”

När ambulansförarna Andreas Westin och Lotta Ålander, på ambulansföretaget Samariten, kom till jobbet i morse fick de en chock när de såg bucklan och fick veta vad deras kollega varit med om.

– Sabotage mot blåljusverksamhet är ett fruktansvärt allvarligt brott. Vi fyller en samhällsfunktion. Det här är vår arbetsplats, vi passerar den här platsen tio-femton gånger per dag. Jag vill inte ens tänka på hur min kollega mår just nu när han vilar inför nattpasset, säger Westin.

En ambulans under utryckning träffades i natt av en sten som någon kastat från en bro ovanför E18.

Lotta Ålander uppger att det är första gången som ambulansverksamheten utsätts för något liknande.

– För oss är det helt nytt, men kollegor inom räddningstjänsten har sett problematiken i perioder i flera år. Vi pratar om att liknande saker kan hända och har i bland en känsla av att vi behöver vara mer förberedda i vissa områden och då åka tillsammans med polis.

”Hoppas att de tänker till”

Huruvida stenen var riktad mot ambulansen eller inte är oklart. Polis har i natt sökt i området men inte hittat någon misstänkt gärningsperson.

Bengt Larsson, som körde ambulansen, hoppas att personen som kastat stenen nu verkligen tänker till.

– Det är livsfarligt att få en sten genom rutan. Det är dags att tänka till för det är inte längre ett pojkstreck om man tar livet av någon, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm

LÄS VIDARE

Polisens nya oro: Stenbumlingar släpps från broar

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Täby

Hjulsta

Brott

Bilar