Kaos när England stängde ner igen: ”Som en alieninvasion”

LONDON. Trafikkaos, flygplatsträngsel och ett stort fylleslag – sedan stängde England ner.

Lockdown nummer två varar i minst en månad.

– Det smärtar mig att än en gång behöva be så många ge upp så mycket, säger premiärminister Boris Johnson.

På torsdagen stängde England ner – igen. Fyra månader efter att pubar, restauranger och skönhetssalonger i början på juli slagit upp dörrarna tvingades de på torsdagen åter att lägga sin verksamhet på is efter att smittspridningen på nytt exploderat över Storbritannien.

Under denna andra lockdown får engelsmän inte umgås med personer i andra hushåll och får bara lämna hemmet för motion, matinköp, studier eller arbete som inte kan göras hemifrån. Den som blir påkommen med att bryta mot reglerna får böta minst £200 – omkring 2 300 kronor.

– Jag vet hur tufft det här är. För vårdpersonal som står inför en hård vinter på frontlinjen. För familjer som inte kommer att kunna träffas som de vill. För företag som tvingas stänga just när de kommit på benen igen, sa premiärminister Boris Johnson på en presskonferens på torsdagskvällen.

– Jag vet att många av er är oroliga, utmattade och har fått nog av att ens höra detta virus nämnas vid namn. Men jag vill försäkra er om att detta inte är en upprepning av våren. Skolor, universitet och förskolor kommer alla att hålla öppet, och även om dessa åtgärder är tuffa så är de tidsbegränsade.

Risken: 4 000 döda om dagen

I mars stängde Storbritannien ner helt i över tre månader. Nu handlar det om en månad – i hopp om att kunna öppna upp igen till jul om man får kontroll på smittspridningen. Regeringen förlängde stödet till permitterade till mars, vilket väckte misstankar om att nedstängningen kan komma att förlängas. Men Boris Johnson upprepade flera gånger under sin presskonferens att man trodde sig kunna öppna landet igen om en månad.

– Enligt de råd jag fått är fyra veckor nog för att påverka situationen. Så dessa regler kommer att upphöra och den 2 december kommer vi att återgå till upplägget med olika regionala nivåer som vi hade innan, sa premiärministern.

– Det smärtar mig att än en gång behöva be så många ge upp så mycket. Men jag vet att vi kan ta oss igenom det tillsammans. Så snälla: stanna hemma, skydda sjukvården och rädda liv.

Folk på Oxford street dagen före nedstängningen.
Folk på Oxford street dagen före nedstängningen.

Under onsdagen rapporterades 492 nya dödsfall med covid-19 i Storbritannien. Det är det högsta dagliga dödstalet sedan i maj. I genomsnitt upptäcks över 22 000 nya smittofall om dagen – en siffra som nästan dubblerats på en månad.

Enligt en av de modeller som fick Johnsons regering att vilja stänga ner landet skulle varje dag 4 000 personer kunna dö av viruset i december om inga åtgärder vidtogs, skriver The Guardian.

En sista festkväll

I samband med nedstängningen utbröt kaos på flera håll i England. I bland annat centrala London trängdes folk under onsdagskvällen på gatorna för ett sista firande innan pubarna stängde. Pubar som skulle tvingas stänga sålde ut öl till reapris – 99 pence (cirka 11 kronor) för en pint på kedjan Wetherspoons sedan i söndags – för att den inte skulle stå och bli dålig.

– Jag har tagit ledigt från jobbet i dag för att besöka mina favoritrestauranger och ta farväl för vad jag tror kan bli resten av året, och äta de saker jag inte kan laga själv hemma, sa Camilla Mary-Rose, 31, till Telegraph.

Många personer var ute kvällen före nedstängningen.
Många personer var ute kvällen före nedstängningen.

Keith Evans, 60, och Carole Stanley, 62, tog ett glas på en pub i Soho innan de skulle äta middag på en restaurang.

– Vi kommer att sakna detta, sa Carole Stanley.

– Om det bara är i en månad så är det okej men om det blir mer så kommer det att bli segt.

– Det är jobbigt att inte vara fri att göra vad man vill. Vi gillar att gå ut och äta och gå på puben så det kommer att vara tråkigt att missa allt det.

”Som en alieninvasion”

Samtidigt skyndade många för att utrymma England. Avgångshallarna på Londonflygplatsen Heathrow var fulla redan klockan 6 på onsdagsmorgonen. Enligt reseexperter var det främst utländska medborgare, brittiska äldre turister och britter som kan jobba hemifrån som flydde landet, skriver Daily Mail. Utlandssemestrar är förbjudna under nedstängningen.

På onsdagskvällen uppstod även trafikkaos på vägarna runt London när tiotusentals försökte fly huvudstaden med bil. Enligt data från navigeringsföretaget Tomtom sträckte sig de totalt 2 624 köerna sammanlagt 193 mil på Londons gator klockan 18 på onsdagen, skriver Daily Mail. Liknande scener utspelade sig kring andra engelska storstäder som Manchester, Newcastle och Leeds.

”Kvällens trafik i södra London var det värsta jag sett på de tre årtionden jag kört här,” twittrade fotografen Paul Clarke.

”Det är som en scen ur en film om en alieninvasion – alla ska ut."

Publisert:

LÄS VIDARE