Ett steg närmare mildrad argentinsk abortlag

Av:  TT-AFP

Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires.
Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires.

De argentinska kvinnorättskämparna är ett steg närmare seger. Det nya lagförslaget, som nu röstats igenom i parlamentets underhus, tillåter abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.

Omröstningen blev jämn: 131 ja mot 117 nej.

Beskedet möttes av jubel från de tusentals unga argentinare i gröna sjalar – symbolen för landets aborträttsrörelse – som hade tillbringat natten utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires i väntan på resultatet från omröstningen.

Den nuvarande lagen från 1921 tillåter endast abort i fall där kvinnans hälsa är i allvarlig fara eller när hon har våldtagits. Abortfrågan har länge varit en het potatis i argentinsk politik, som fortfarande är starkt präglad av katolska ideal.

– Jag är katolik, men jag måste lagstifta för alla. Det handlar om en väldigt allvarlig folkhälsofråga, sade mittenvänster-presidenten Alberto Fernández, som stött lagförslaget, i torsdags.

Enligt regeringsstatistik genomförs mellan 370 000 och 520 000 olagliga aborter årligen i Argentina.

Efter underhusets godkännande väntar nu senaten, där en om möjligt ännu jämnare omröstning väntas. För två år sedan tillbakavisades där ett liknande lagförslag.

Publisert: