Sju skadade efter knivattacken i Vetlanda – misstänkt terrordåd

Tre har livshotande skador, enligt sjukvården

Uppdaterad 2021-03-04 | Publicerad 2021-03-03

VETLANDA. Tre personer har livshotande skador efter attackerna i Vetlanda där polisen utreder ett möjligt terrormotiv.

Sju personer angreps av den knivbeväpnade mannen. Tre av dem har livshotande skador.

I natt slog polisen till mot den misstänktes lägenhet som enligt uppgifter till Aftonbladet är en 22-åring boende i staden.

Mannen som misstänks ha skadat sju personer under en serie attacker i centrala Vetlanda på onsdagseftermiddagen sköts av polis och vårdas på sjukhus.

Under natten gjorde polisen husrannsakan i hans lägenhet i ett område i Vetlanda. Mannen, som kom till Sverige för några år sedan, är enligt uppgifter till Aftonbladet en 22-årig man som bor själv i lägenheten och flyttade till Vetlanda från en annan ort i kommunen för mindre än ett år sedan.

Det var strax före klockan 15 på onsdagseftermiddagen som den knivbeväpnade mannen gick till attack mot flera personer i centrala Vetlanda.

Sammanlagt sju personer skadades.

– Några är svårt skadade och några är lindrigt skadade, men ingen är avliden, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson vid region Öst.

Sent på kvällen kom Region Jönköping med en uppdatering om skadeläget på alla inblandade, inklusive den skjutne gärningsmannen. Tre personer vårdas för livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två är måttligt skadade och en lindrigt skadad. Samtliga är inlagda på länssjukhuset Ryhov.

Utreder terrormotiv

Polisen sköt den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet, nära Mogärdeskolan.

– Polisen avlossar sitt tjänstevapen och den misstänkte skadades. Skadeläget är oklart just nu men personen lever, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst.

Mannen är förd till sjukhus där han bevakas av polis. Händelsen rubriceras som mordförsök, men polisen utreder också misstänkta terrormotiv.

– Motivet är fortfarande oklart, mannen har inte blivit förhörd ännu, säger Angelica Israelsson Silfver.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare men då för misstänkta ringa brott.

Trafikverket har på begäran av polisen beslutat om tågstopp.

– Det kan bero på att brottsplatsen är i närheten av tågstationen, det görs ibland för att polisen inte vill att exempelvis eventuella vitten eller gärningsmän ska försvinna iväg med tåg.

Pågick under en kvart

Vid en pressträff på onsdagskvällen kom polisen med fler detaljer om händelseförloppet.

– Vi får flera samtal om ett pågående angrepp i centrala Vetlanda. Alla tillgängliga resurser beordras dit. Ungefär tre minuter efter att första patrullen anländer kan vi lokalisera en misstänkt. I samband med gripandet avlossas ett tjänstevapen, säger Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet.

Enligt polisen har attackerna har skett på fem olika platser i centrala Vetlanda, med några hundra meters mellanrum.

– Från första samtalet inkommer till personen grips rör det sig om 15-18 minuter. Men angreppen har skett under ett kortare tidsintervall, säger Lindell.

Säpo informerade

Säkerhetspolisen, Säpo, är informerade om ärendet i Vetlanda.

– Vi samarbetar med polisen och om det visar sig att det rör sig om ett terrorbrott kommer vi bli mer involverade. När det handlar om misstänkt terrorbrottslighet är det normal säkerhetspolisen som utreder det, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Det är i nuläget oklart vad det är som gör att polisen utreder terrormotiv.

– Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder eventuella terrormotiv. Men vad det är kan jag inte gå in på, säger Malena Grann, chef för polisområde Jönköping.

Polisen kan ännu inte svara på om personerna som angreps varit slumpmässigt utvalda, eller vilket motiv som ligger bakom attackerna.

Polisens agerande utreds

Polisen hade under kvällen ett 15-tal patruller i området. De arbetar i huvudsak med att hålla förhör med vittnen och säkra bevisning.

De kommande dagarna kommer polisen att ha hög närvaro i området. De uppmanar människor som kan ha sett något som kan vara av intresse för polisen att höra av sig.

Det pågår även en utredning av polisens agerande i samband med gripandet. Platsen är avspärrad och utreds av åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Med anledning av det kommer polisen inte att kommentera gripandet närmare eller varför polisen avlossade verkanseld.

Gick in i bostad

Sent på onsdagskvällen gick polisen in i mannens bostad i Vetlanda. Aftonbladet var på plats och såg hur polisen försökte arbeta diskret bakom nedfällda persienner med vad som föreföll vara en husrannsakan.

Då och då öppnades ytterdörren för att polisen skulle bära in utrustning eller ta ut material från lägenheten.

Damberg: ”Fruktansvärda händelser”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar dagens händelser i Vetlanda ”fruktansvärda”.

”Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda”, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, skriver på Twitter att hon följer rapporteringen från Vetlanda med bestörtning:

”Följer med bestörtning rapporteringen från Vetlanda. Mina tankar går till offren och de anhöriga denna kväll.”

 • Fastnålat inlägg
  5 mars 2021
  David Peterson

  Läget för samtliga personer som knivhöggs i Vetlanda i onsdags är stabilt. Ingen har längre livshotande skador, rapporterar P4 Jönköping.

  Tre av de sju skadade männen ska i dag att kunna lämna sjukhus, uppger Region Jönköpings län för radion. Två personer vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen, men de ska senare under dagen kunna flyttas till en vanlig avdelning.

  – Läget är stabilt och det har gått åt rätt håll, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård, till P4 Jönköping.

 • David Peterson
  5 mars 2021

  Åtal ska väckas senast den 19 mars i Vetlanda.

 • David Peterson
  5 mars 2021

  Mannen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord i sju fall. Tingsrätten anser att det finns risk att han avviker.

 • David Peterson
  5 mars 2021

  22-åringen häktas för sju fall av misstänkt mordförsök.

 • David Peterson
  5 mars 2021

  Nu öppnas dörrar igen. Den misstänkte närvarar nu på video.