Joe Biden

Biden-gängets panik: Öppna inte för demensgrejen

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Tv-stjärnan Julia Louis-Dreyfus skulle skämta på Demokraternas konvent om Donald Trumps oförmåga att dricka vatten och gå samtidigt.

Hånet stoppades i sista stund – av rädsla att tittarna skulle påminnas om presidentens attacker om Joe Bidens skröplighet.

– Vi ska inte öppna för hela demensgrejen, skrek konventchefen enligt nya boken ”Lucky: Hur Joe Biden knappt vann presidentskapet”.

Den första bok att beskriva Joe Bidens väg från nederlagstippad i Demokraternas primärval fram till segern mot Donald Trump i presidentvalet är skriven av de erfarna politiska reportrarna Jonathan Allen på NBC News och Amie Parnes på The Hill.

Många tidigare okända scener inifrån kampanjen avslöjas av författarna. Samtidigt som Donald Trumps stab i Vita huset och hans återvalskampanj läckte som såll var det fram till valet inte mycket dramatik som förmedlades från Joe Bidens sida.

I ett utdrag som Vanity Fair publicerat beskrivs hur Demokraternas främsta mål under konventet, där Joe Biden formellt skulle utses till partiets presidentkandidat, var att inget skulle ta fokus från ”tråkigheten”.

Boken är också omskriven av Washington Post och The Guardian.

Det viktigaste var att få Joe Biden att framstå som ett normalt alternativ till Donald Trumps alla utspel och skandaler.

En timme innan tv-stjärnan Julia Louis-Dreyfus skulle upp på scen för att delta från Los Angeles i det digitala konventet skedde ett upprört telefonsamtal mellan konventchefen Stephanie Cutter och Dreyfus medarbetare David Mandel.

Boken beskriver turligheterna bakom Biden presidentvalsseger.

Fruktade nya demensattacker

Cutter ville ha en akut ändring i manus. Hon var inte nöjd över att ha sett ett skämt om att ”enda gången Donald Trump upplevt problem i livet var när han försökte gå ner för en ramp och dricka vatten”.

– Vi ska inte öppna hela demensgrejen, sa Stephanie Cutter upprört och menade, enligt författarna, att driva med Donald Trumps förmågor skulle påminna tittarna om alla gånger presidenten utmålat Joe Biden som ”helt borta”, ”Inte vet att han lever”, ”förvirrad zombie” och så vidare.

Efter att de hade skrikit åt varandra ett tag och Mandel försökt övertyga Cutter om att Republikanerna kommer fortsätta senilattackerna vad än Julia Louis-Dreyfus säger på scen bad han henne diktera ett ersättande skämt.

– Donald Trump tror att ”på egen hand” betyder att bara ärva en halv miljard dollar från sin pappa, bestämde Cutter.

Enligt boken var det oviktigt om skämtet var roligt eller inte. Stephanie Cutters uppgift var att riskminimera allt som gick att riskminimera.

Den låga tröskeln för framgång hade delvis satts av Donald Trump som påstått att Joe Biden ursäktade socialism och kriminalitet och inte kunde tala i hela meningar.

Men också av Trump-hatarna som i princip ursäktade alla missar som Demokraternas kandidat kunde tänkas stå för, skriver författarna.

De skriver att konventet var mer ”kompetent, än övertygande”. Och det var måttstocken de hade bestämt i Joe Bidens stab.

Bidenstaben stoppade ett hån mot Trumps förmåga att dricka vatten.

Fiasko med USA-karta

En annan detalj från det digitala konventet som beskrivs i ”Lucky” gäller en USA-karta som skulle visa orterna som de deltagande talarna sände från.

Kartan skulle motbevisa fördomen om att Demokraterna är ett parti för eliten längs kusterna. Men idén om kartan fick skippas när det visade sig att en mängd talare befann sig på Martha’s Winyard, det liberala etablissemangets favoritö.

Alla inom Demokraterna var dock inte övertygade om det försiktiga sättet att vilja samla alla riktningar inom partiet och inte avskräcka någon. Bidens opinionsmätare John Anzalone var enligt boken orolig över hans vaga tal.

– Ingen vet vad det där ”Amerikas själ”-skitsnacket betyder, klagade han.

En stor del av boken handlar om hur Joe Biden med en stor del tur både lyckades ta sig fram som Demokraternas kandidat – och hur världshändelserna och pandemin spelade honom i händerna i kampen mot Donald Trump.

”Covid är det bästa som någonsin hänt honom”, ska exempelvis Anita Dunn, högt uppsatt i Bidens kampanjstab, ha sagt till en medarbetare tidigt i pandemin.

Barack Obama sägs också ha varit sen i att tro på sin förre vicepresident. Enligt boken hoppades han först på Beto O’Rourke, tidigare ledamot i representanthuset. Expresidenten ska ha sagt till Bidens stab att han fruktade att hans vän skulle skämma ut sig och fläcka ner sin långa karriär.

Senare under hösten 2019 ska Obama lutat åt Elizabeth Warren. Under ett stängt föredrag för företagstoppar i New York ska han ha hyllat henne och hånat Pete Buttigieg, som sågs som en realistisk utmanare i striden. Han räknade upp anledningar till att den 38-årige borgmästaren var omöjlig som vinnare.

”Han är 38 år men ser ut som 30, han är borgmästare i en liten stad, han är gay och han är kort”, sa Obama till den skrattande publiken enligt ”Lucky”.

Joe Biden.

Fick en gåva direkt

När primärvalen väl började såg det snabbt dystert ut för Joe Biden. Men hans mediokra inledning i Iowa, som var första delstat ut, överskuggades av fiaskot med den nya appen som skulle rapportera resultaten.

”Det var en gåva”, säger en i staben i boken.

Turen återvände när konkurrenterna Pete Buttigieg (som vann Iowa) och Michael Bloomberg skadades svårt av attacker från Amy Klobuchar och Elizabeth Warren under den första debatten.

När Joe Biden överlevde de första fiaskona och väl vann primärvalet i South Carolina ställde sig hela etablissemanget på hans sida. Det är dock oklart om det främst handlade om honom eller rädsla för att Bernie Sanders skulle knipa nomineringen annars, enligt boken.

– På Supertisdagen hade du väldig tur, sa Donald Trump till Joe Biden under deras första debatt. Han sägs inte ha opponerat sig.

Turen ska också, enligt boken, ha visat sig i ren matematik på valnatten. Författarna menar att ”många väljare inte förstår hur nära presidenten var att vinna en andra mandatperiod”.

Joe Biden fick sex miljoner fler röster än Donald Trump nationellt sett. Men i de vågmästarstater som avgjorde valet – Wisconsin, Georgia och Arizona – och hade kunnat ge Donald Trump en vinst bland elektorsrösterna skiljde det bara 42 918 röster sammanlagt.

Författarna avslutar dock med att ge Joe Biden poäng för skicklighet också.

”Genom att veta vem han var och var han ville vara politiskt, kunde Joe Bidens kampanj kapitalisera när turen gick hans väg”, skriver de i boken.

”Lucky: How Joe Biden Barely Won the Presidency” släpps i veckan.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Boken Lucky beskriver Joe Bidens väg från nederlagstippad i Demokraternas primärval fram till segern mot Donald Trump i presidentvalet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Fansen hyllar Trump efter talet: ”Precis vad vi behöver just nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Donald Trump

Pete Buttigieg

Elizabeth Warren

Barack Obama

Beto O'Rourke

Amy Klobuchar