Cuomo fråntas makten efter skandalerna: Oacceptabelt

New Yorks guvernör Andrew Cuomo anklagas av tre kvinnor för sexuella trakasserier.

Dessutom uppges han ha mörkat dödstalen i covid-19.

Efter skandalerna fråntas toppdemokraten nu makten att ta egna nödbeslut om coronapandemin.

Samtidigt rasar flera partitoppar över uppgifterna om ”totalt oacceptabelt beteende”.

Chefsåklagaren i New York, Letitia James, har inlett en utredning mot delstatens demokratiske guvernör Andrew Cuomo efter anklagelser om sexuella trakasserier från två tidigare medarbetare.

Bägge kvinnorna, Lindsey Boylan och Charlotte Bennett, har vittnat om sexuella närmanden från den betydligt äldre guvernören.

25-åriga Bennett uppgav i en intervju med New York Times att Andrew Cuomo, 63, frågat henne om hon haft sex med äldre män, vad hon tyckte om åldersskillnader i förhållanden. Han ska också ha uppgett att han var ensam och gärna kunde tänka sig en yngre flickvän.

– Jag insåg att guvernören ville ligga med mig. Och jag undrade hur jag skulle komma ur det, säger Charlotte Bennett till New York Times.

Hon gick ut offentligt med sin berättelse sedan Lindsey Boylan i en text som snabbt fick spridning i sociala medier berättade om sina erfarenheter av att jobba för guvernören. Cuomo ska ofta ha vidrört henne i ryggslutet, armarna och benen, och frågat henne om de skulle spela strippoker.

Sedan utredningen inleddes trädde även Anna Ruch, 33, fram under måndagen och berättade i en intervju med New York Times att hon utsattes för hans närmanden under ett bröllop i september 2019.

När hon skulle tacka för en skål han utbringat åt brudparet placerade han sin hand på hennes bara rygg. När hon tog bort handen tog han tag kring hennes kinder i stället. Andrew Cuomo ska ha kallat henne ”aggressiv” och begärt en kyss.

En vän till Anna Ruch fångade hela händelsen på bilder tagna med hennes mobilkamera.

”Coviddöda mörkades”

Samtidigt som skandalerna kring sexuella trakasserier briserade under förra veckan, är guvernören redan i gungning efter anklagelser om att han mörkat dödstalen i covid-19 på delstatens vårdhem.

En rapport från chefsåklagare James i januari visade att över 15 000 personer på vårdhem dött sedan pandemins start. Hälsomyndigheterna hade bara registrerat 8 500 dödsfall. Alla som dött utanför själva vårdhemmet, till exempel på sjukhus, var borttagna i statistiken.

Det blev värre när tidningen New York Post publicerade läckta samtal där Melissa DeRosa, en av hans närmaste medarbetare, avslöjar för partivänner att de undanhöll de riktiga dödstalen på vårdhemmen för att hindra president Trump att använda det som ett politiskt slagträ.

Andrew Cuomo har också anklagats för att hota andra demokrater för att de inte ska uttala sig om skandalen kring de utelämnade dödsfallen.

Blir av med makten

Under tisdagen tog den demokratiska majoriteten i delstatssenaten i New York beslut om att frånta guvernör Cuomo makten att ta egna nödbeslut gällande coronaviruset.

De extra befogenheterna som utfärdades i mars i fjol, när Andrew Cuomos popularitet stod på topp, skulle egentligen gälla fram till 30 april.

Nu blir han av med makten i ett blixtbeslut.

– Jag tror att alla förstår var vi stod i mars och var vi är nu. Vi ser verkligen behovet av att kunna ta snabba beslut, men vi vill gå mot ett läge med mer tillsyn och granskning, säger den demokratiska majoritetsledaren i delstatssenaten Andrea Stewart-Cousins enligt The Hill.

Guvernör Cuomo, som förra året hyllades för sina dagliga presskonferenser om coronapandemin och som sågs som en möjlig framtida presidentkandidat, genomlider nu sin värsta politiska kris någonsin.

Efter de kvinnliga medarbetarnas vittnesmål har flera partitoppar inom Demokraterna krävt en rejäl utredning. Flera, inklusive New York Citys borgmästare Bill de Blasio, har krävt hans avgång.

Kristen Gillibrand, demokratisk senator från New York, gav under tisdagen sitt stöd till kvinnorna i ett laddat uttalande.

Hon gick inte så långt som att kräva Cuomos avgång men säger att ”alla anklagelser om sexuella trakasserier måste tas på allvar och granskas”.

Vidare menar Gillibrand att de tre kvinnorna ”visat otroligt mod och måste bemötas med respekt och värdighet”. ”Uppförandet som beskrivs i dessa anklagelser mot guvernör Cuomo är totalt oacceptabelt”.

Tidigare har även den andre demokratiske senatorn från New York, majoritetsledaren Chuck Schumer, kallad anklagelserna mot guvernören ”allvarliga”.

– Vi måste lyssna till dessa kvinnor, säger han enligt The Hill.

Guvernör Cuomo gjorde under söndagen ett uttalande där han säger sig ha sagt vissa saker som ”kan ha feltolkats som en ovälkommen flirt”. Han säger sig också vara ledsen om någon ”uppfattat det på sådant sätt”.

Han har inte setts till offentligt sedan uppgifterna om trakasserierna blev kända i förra veckan. Och de demokrater som ställt sig vid hans sida hånas öppet av partikollegor.

Jay Jacobs, som är ordförande för Demokraterna i New York och vän till guvernören, sa i en uttalande att det var ”förhastat och orättvist” att ha en åsikt om vad som hänt utan bägge sidor kommit till tals och händelserna utreds grundligt.

”Vet du vad som är förhastat och orättvist? Att grabba tag i någon ansikte utan deras medgivande”, svarade delstatssenatorn Jessica Ramos på Twitter och anspelade på bilderna som spridits på guvernören när han tar tag i Anna Ruch på bröllopet 2019.

Andrew Cuomo.
Andrew Cuomo.
Kirsten Gillibrand.
Kirsten Gillibrand.
Protester mot Cuomo.
Protester mot Cuomo.
Cuomo tog på Anna Ruch, 33, under ett bröllop och fångades på bild.
Cuomo tog på Anna Ruch, 33, under ett bröllop och fångades på bild.
Publisert: