Stängsel ska skydda Kapitolium – och demokratin

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2021-01-07

Området runt kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC var ödsligt på torsdagsmorgonen, dagen efter Trumpanhängarnas stormning. Stängsel har satts upp runt området – för att skydda demokratin.

På gräsmattan framför Kapitolium ligger Trump-skyltar utspridda, från den demonstration som föregick attacken. Runt området vaktar nationalgardets soldater, klädda i kamouflageuniformer och och två meter höga stängsel monteras upp framför gräsmattan.

Nattens utegångsförbud hävdes klockan sex på morgonen, och några få Washingtonbor hade tagit sig till parken för att jogga eller promenera.

Nicky Sundt, 66, som bor i närheten av kongressbyggnaden, är ute på en morgonpromenad med sin hund Blue. Hon var en av få motdemonstranter på plats i går och visar upp en bild på sin telefon där hon bär en skylt med texten ”Republikanerna är slut”.

Omringad av Trumpanhängare

– Jag blev omringad av Trumpanhängare som skrek åt mig och hotade mig. Men några av dem stod upp för min rätt att protestera, och en av dem eskorterade mig därifrån när stämningen blev för hotfull, säger Nicky Sundt.

Ett stort antal poliser bevakar kongressområdet på torsdagsmorgonen, men Nicky Sundt tycker att säkerheten var för svag under gårdagen.

– Det är oförlåtligt. Jag har varit på ett femtiotal demonstrationer sedan Trump blev president och jag blev förvånad över hur få poliser det var här, trots hotbilden, säger Nicky Sundt.

Trumpanhängare: Folk desperata

Den 31-åriga Trumpanhängaren och snickaren Will Thomas körde i sju timmar direkt efter arbetsdagen i Ohio för att delta i gårdagens protester i Washington DC.

– Jag vill att mina barn ska växa upp i ett fritt land. Men om det går att fuska sig till en valseger är det inte ett fritt land.

Will Thomas, som bär en skylt med budskapet "vi kommer aldrig att ge upp vårt land" säger att han inte deltog i stormningen av kongressbyggnaden.

– Men jag var precis utanför. Det är fel att folk vandaliserade där inne men de är desperata och vill göra sina röster hörda, säger han.

– Det var en otrolig gemenskap igår, det var väldigt vackert.

Will Thomas tror inte att Joe Biden kommer att sväras in som president den 20 januari.

– Det är otänkbart att Joe Biden flyttar in i Vita huset. Folket kommer att förstå att han fuskat, och stoppa honom, säger Will Thomas.

Hoppas på militären

Robert och Kelli McDill från Kansas sitter på en stentrappa en bit från Kapitolium och blickar ut över kongressbyggnadens baksida, där byggarbetare håller på att resa den scen där Joe Biden ska svära presidenteden den 20 januari.

– Enda hoppet nu är att militären kliver in och stoppar maktövertagandet, säger Robert McDill, och fortsätter.

– De behöver inte hänga någon eller så, men flera personer som har ansvar för situationen borde gripas, som folk inom medierna och vissa senatorer.

Liksom andra Trumpanhängare som samlats i Washington DC är Robert och Kelli McDill övertygade om att Joe Biden vann genom valfusk – trots att det gång på gång har motbevisats. De är mycket besvikna på de republikaner i senaten som valde att inte ifrågasätta valresultatet på onsdagskvällen.

– Jag har varit republikan hela livet men nu vet jag inte längre, säger Kelli McDill.

– De har ingen som helst ryggrad.

Lugnt bland Trumpanhängarna

Vid lunchtid är det fortfarande lugnt bland de Trumpanhängare som samlats i smågrupper på trottoaren utanför området. Kelli McDill är missnöjd med stormningen och vandaliseringen av kongressbyggnaden.

– Det var det värsta som kunde hända. Det gav en felaktig bild av vad vi står för. Några människor blev för upphetsade, säger Kelli McDill.

– Men den här protesten visar att det finns en fantastisk energi, och vi kommer att fortsätta. Kanske borde vi bilda ett nytt parti.