Stormningen av kongressen i USA

Bröt sig in på Pelosis kontor – nu riskerar han fängelse

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Bilden på mannen som brutit sig in i Nancy Pelosis kontor och lagt fötterna på bordet spreds över världen.

Nu har han gripits och med det börjar det som hände i Kapitolium under stormningen komma till ytan.

– Jag skrev ett fult meddelande och la fötterna på skrivbordet, säger Richard Barnett.

Richard Barnett, 60, från staden Gravette i Arkansas gjorde det inte svårt för rättsväsendet att lagföra honom.

Efter att ha brutit sig in i representanthusets talman Nancy Pelosis kontor under stormningen i kongressen, där han fastnade på bild med fötterna på skrivbordet, skröt han om sina handlingar.

Bilden har sedermera kommit att användas världen över när de unika händelserna i Washingon skildrats. Vissa har till och med kallat den för en ”reklamaffisch för vitt privilegium” eftersom de hävdar att en svart person aldrig hade kunnat ta sig oskadd så långt in i demokratins högkvarter.

”Bigo var här, bitch”

Utanför Kapitolium syns Richard Barnett, som i högerextrema kretsar kallas för Bigo, på filmklipp, där han med delvis öppnad skjorta visar ett kuvert med Nancy Pelosis namn.

– Jag stal det inte, säger han till en reporter från NY Times.

– Jag blödde, och de hade tårsprejat mig så jag kunde inte se och jag tänkte, äsch, jag är i hennes kontor, jag har blodat ner hennes kontor, jag la en tjugofemcentare på hennes skrivbord trots att hon inte är värd det, och jag lämnade en lapp på hennes skrivbord där det står ”Nancy, Bigo var här, bitch”, sa han och skrattade.

Barnett är en van demonstrant, som ofta protesterar för att stötta president Trump och för rätten att bara vapen. I ett facebookinlägg som han skrivit under pseudonym kallar han sig för vit nationalist, skriver Washington Post.

”Jag är vit. Det är inget att förneka. Jag är en nationalist. Jag sätter min nation först. Så det gör mig till en vit nationalist” skrev han och fortsatte med att de som inte var nationalister som han borde lämna landet.

Kan dömas till fängelse

Nu har 60-åringen gripits. Han är misstänkt för olaga intrång, inbrott, förargelseväckande beteende och stöld av offentliga medel. Om han döms kan han få sitta ett år i fängelse.

Borgmästaren i Barnetts hemstad Gravette har fördömt bilden på Richard Barnett i kongressen och säger att den fört med sig hot och annan oönskad uppmärksamhet till den lilla staden.

– Det är synd att det här är vad som uppmärksammas. Det här är inte staden Gravette. Den här personen representerar inte Gravette och folket här, säger han till lokalradion KNDW.

Själv hävdar Barnett att han bara knackade på Pelosis dörr, när folkmassan plötsligt knuffade in honom till kontoret.

– Jag kommer antagligen säga att det är vad som hände hela vägen till fängelset, säger han enligt NY Times.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

FBI-teorin: Trump-anhängare planerade ta gisslan i kongressen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Kapitolium

Washington

Arkansas

Nancy Pelosi

Donald Trump