Arken Zoo uppmanar gymnasieelever: Ät inte levande guldfiskar

Gymnasieelever i Skellefteå utmanar varandra att äta levande fiskar.

Med anledning av det går Arken Zoo ut med en varning:

– Det finns parasiter i fiskarna som man kan bli mycket sjuk av, säger butikschefen Anna-Eva Modig.

Arken Zoo har gått ut med en uppmaning till Skellefteås ungdomar: ät inte levande guldfiskar.

Varje år anordnar Skellefteås sistaårselever en så kallad studentbingo inför sin gymnasieexamen. Det är en slags tävling mellan olika klasser, där eleverna plockar poäng genom att utföra olika utmaningar.

Det är eleverna själva som kommer på utmaningarna, och delar listan med vilka uppgifter som ska utföras. Olika klasser har olika listor och utmaningar.

I år har Arken Zoo upptäckt att en av utmaningarna går ut på att man ska äta en levande guldfisk, något som Norran var först med att rapportera om.

– Några av studenterna 2021 har fått i uppdrag på studentbingon, som pågår varje år, att de ska svälja en guldfisk, säger Anna-Eva Modig, butikschef på Arken Zoo i Skellefteå.

Kan finnas parasiter i fiskarna

Det var tidigare i veckan som Arken Zoo började ana oråd.

– Efter att första gymnasieeleven hade varit inne i butiken och köpt en fisk började vi ana att något var på gång. Vi ställer alltid kontrollfrågor till kunder som köper fiskar, för att hjälpa dem att köpa rätt fiskar. Men, det gick inte så bra på kontrollfrågorna för den här personen, säger Anna-Eva Modig.

Kort därefter dök ytterligare två ungdomar upp i butiken.

– De frågade specifikt efter guldfiskar, och det kändes inte heller bra. Efter det fick vi kontakt med en säker källa, det vill säga en student, som berättade att de skulle svälja en guldfisk, säger Anna-Eva Modig, och fortsätter:

– Då gick vi ut på våra sociala medier med att det inte är okej att svälja guldfiskar. För det första är det djurplågeri, och sedan kan man bli sjuk på grund av parasiter i fiskarna. Parasiterna kan leva kvar i magen.

Arken Zoo vill sprida information om att man inte ska äta guldfiskar.
Arken Zoo vill sprida information om att man inte ska äta guldfiskar.

Varningslappar i butiken

Hon säger också att det är tråkigt att det hänt, men att hon tror att de flesta förstår varför man inte ska äta levande guldfiskar.

– Vi är en djuraffär och vi värnar så klart om djurens hälsa. Jag tror att studenterna fått budskapet. Jag hoppas så klart också att alla får en bra student, utan att bli sjuk, Anna-Eva Modig.

Förutom att dela budskapet på sociala medier, har Arken Zoo även satt upp lappar i butiken där de informerar om riskerna med att äta akvariefiskar.

Aftonbladet, som varit i kontakt med gymnasieungdomar i Skellefteå, kan bekräfta att det finns en utmaning som går ut på att man ska äta en levande guldfisk. Utmaningen är värd 100 poäng.

Publisert:

LÄS VIDARE