Katastrofen i natten: Huset försvann på sekunder

Katastrofen slog till mitt i natten.

Övervakningskameror fångade ögonblicket när tolvvåningshuset föll till marken och tog de boende med sig ner.

Vittnen beskriver paniken när fastklämda personer signalerade med sina mobilficklampor och skrek efter hjälp.

En tioårig pojke i pyjamas låg under en säng när han drogs ur rasmassorna.

Sent under torsdagskvällen var 99 människor saknade och en person är bekräftat död efter huskollapsen i Surfside nära Miami Beach i Florida.

Chansen att hitta fler instängda vid liv i rasmassorna tros vara minimal. Men under natten till fredagen sa man att räddningsarbetet fortsätter tills man har uteslutit minsta chans att kunna rädda fler överlevande.

Man ska ha uppfattat ljud från rasmassorna som skulle kunna vara instängda som bankar för att påkalla hjälp. Från den raserade byggnadens källare jobbar man med att försöka hitta en öppning in i bråten.

Men främst hoppas man många av de saknade helt enkelt inte var hemma och har missat att höra av sig till anhöriga och berätta att de lever.

80 enheter från Räddningstjänsten arbetade i natt på platsen för raset. Vittnet berättar hur fastklämda människor skrek på hjälp från rasmassorna.
80 enheter från Räddningstjänsten arbetade i natt på platsen för raset. Vittnet berättar hur fastklämda människor skrek på hjälp från rasmassorna.

Klockan var 01.30 natten till torsdagen lokal tid när tolvvåningshuset utan förvarning rasade till marken. Övervakningsfilmer från närliggande byggnader visar hur snabbt katastrofen slog till.

Ofi Osin-Cohen vaknade i lägenheten på fjärde våningen när huset plötsligt började skaka. Hon tog sig ut på balkongen och såg bara rök och rasmassor.

Samtidigt som brandkåren räddade henne till säkerhet hörde hon skrik och rop från olika delar av det kollapsade huset, berättar hon för tv-programmet ”Today”.

Räddade pojke ur massorna

Alexis Watson, 21, från Texas är på semester i Florida och hörde mullret från raset från sitt hotell i närheten.

– Vi sprang ut och vi såg rasmassorna. Byggnaden var bara borta, säger hon till Washington Post.

– Vi hörde folk skrika ”Hjälp, hjälp, snälla”.

35 personer ska ha räddats från huset, två av dem satt fast i rasmassorna. En tioårig pojke som låg under bråten drogs ut av räddningspersonal.

Nicholas Balboa var ute med hunden i området när han hörde raset. Han stannade kvar för att hjälpa räddningspersonalen leta efter tecken på överlevande.

Då hörde han ett ljud och såg pojken vinka med handen. Resten av hans kropp var begravd under rasmassorna.

– Han skrek ”Snälla, hjälp mig”. Det var total panik, säger han till tv-kanalen WFOR.

Balboa berättar för CNN att pojken var klädd i pyjamas och hade en madrass och en sängram runt sig när han hittades i massorna.

En kvinna räddades också ur bråten, men man tvingades amputera hennes ben för att befria henne, skriver The Guardian.

Övriga räddade togs till säkerhet av brandkåren på stegar från balkonger i den delen av byggnaden som fortfarande stod kvar.

Signalerade med mobilen

Vittnen beskriver hur folk som var instängda i sina lägenheter använde sina mobilficklampor i de mörka natten för att signalera efter hjälp.

– Det ser ut som att en bomb har smällt. Det är svårt att tänka sig hur detta kunde inträffa. Byggnader faller inte bara ihop, säger Surfsides borgmästare Charles Burkett till ”Today”.

Under natten till fredagen meddelade brandkåren att elva personer vårdas på sjukhus för skador i raset.

Tolvvåningshuset, som en del i ett större byggnadskomplex, blev godkänt i en inspektion bara ett dygn innan kollapsen inträffade, skriver Washington Post.

Enligt Floridas guvernör Ron DeSantis kan det ta lång att slå fast vad som orsakade katastrofen. Några av de boende misstänker att långvariga byggnadsarbeten vid ett närliggande hus kan ha underminerat grunden.

Det raserade Champlain Towers South är ett av flera tolvvåningshus som byggdes 1981 på tidigare våtmarker längs med stranden i Surfside. Enligt en studie 2020 ska byggnaden sakta men säkert ha sjunkit sedan 1990-talet.

Enligt Washington Post ligger lediga lägenheter i byggnaden ute till försäljning för cirka fem miljoner kronor.

Bradley Lozano, 37, saknar sin svärfar efter kollapsen. Han bor i en lägenhet som familjen ägt sedan början av 00-talet och har inte hörts av sedan olyckan.

– Vi bara väntar som alla andra, säger Lozano till Washington Post.

Biden erbjuder federal hjälp

Han uppger att de som äger lägenheter i tolvvåningshuset är en blandning av heltidsboende och folk som tillbringar vintrarna i Florida.

Lozano beskriver huset som en ”familjebyggnad” där folk känner varandra och att uthyrning via sajter som Airbnb är förbjudet.

Han fick själv reda på vad som hänt när hans bror ringde och väckte honom vid fyratiden på morgonen. På tv-nyheterna såg han bilderna på det raserade huset.

– Det var surrealistiskt. Man ser ju inte sådant i vårt land egentligen, säger Bradley Lozano till Washington Post.

President Joe Biden har pratat med lokala politiker och lovat att ställa upp med all federal hjälp man behöver så fort guvernören utlyser katastrofläge.

Publisert:

LÄS VIDARE