Danny Lam header Headerfilm för intervju med Danny Lam för projektet MIX av Nicole Gustafsson och Mysia Englund

DANNY LAM

”Jag ville inte framstå som en stereotyp”

VI ÄR EN AV TIO SVENSKAR
– en serie om att ha mixad bakgrund

av Mysia Englund och Nicole Gustafsson
Foto och video: Magnus Wennman

”Jag ville inte framstå som stereotypen av en asiat”

Danny Lam växte upp i en liten stad i Skåne och gjorde allt för att passa in och vägrade att förknippas med sitt kinesiska ursprung.

Efter högskolan startade han Instagramkontot TNKVRT – då vände allt.

I dag är han stolt över att vara hundra procent vietnames, hundra procent kines och hundra procent svensk.

Hur och var träffades dina föräldrar, Danny?

– Mina föräldrar kom till Sverige på 1980-talet. Min mamma och hennes familj skulle till USA men hamnade i Perstorp, i Skåne. Min mamma är vietnames och min pappa är kines. Tidigare har jag ofta identifierat mig mer som vietnames än som kines.

Varför?

– Det har nog varit för att jag kan vietnamesiska. Det gör att jag identifierar mig mer med den vietnamesiska kulturen än med den kinesiska. Det finns en gemenskap i språket. Jag kan skoja och snacka med andra vietnameser. Medan min pappas släkt pratar en kinesisk dialekt som jag inte kan. När mina kusiner skämtar med varandra på släktträffarna så förstår jag och mina syskon ingenting. Det har fått mig att känna ett slags mellanförskap.

På vilket sätt?

– Jag hör inte hemma i Sverige. Även fast jag firar alla svenska traditioner och kan svenska så ses jag som en invandrare. Det är väl det första folk ser, att jag inte ser lika svensk ut som andra. Folk blir förvånade och frågar: ”Du kan så bra svenska, är du adopterad?”. Och då får man alltid förklara. Jag måste liksom försvara mig – varför jag är här och ser ut som jag gör.

Hur har det påverkat dig, att bli bemött som en ”icke svensk”?

– När jag var yngre, tonåring, tog jag illa upp. Jag ville vara svensk, och jag gjorde allt i min makt för att distansera mig från både Kina och Vietnam. Nästan alla var vita i orten där jag växte upp, samma i skolan. Jag umgicks bara med svenskar, och om det kom ett gäng med östasiater så har jag skämtat om dem med mina vänner. En form av internaliserad rasism för att få mig själv att framstå som helsvensk.

Varför?

– Mycket tack vare jargongen i min klass, man kallade asiater för ”importkineser”. Jag var intresserad av fotografering när jag var yngre, men jag ville inte framstå som den stereotypa asiaten. Även språket. När min mamma ringde när jag var med mina kompisar så pratade jag svenska med henne, även om hon pratade vietnamesiska med mig.

Hur är det i dag?

– Nu säger jag att jag är hundra procent vietnames, hundra procent kines och hundra procent svensk. Nu försöker jag att embrejsa mina kulturer istället. Och komma ikapp det jag missade som yngre, det jag skjutit ifrån mig. Som vietnamesiskan som jag försökte förtränga.

När ändrades det?

– Jag hade mycket självhat som tonåring. Jag skämtade på andras bekostnad för att jag ville ses som den sköna som bara råkar se ut som en östasiat men som egentligen är helsvensk. På högskolan lärde jag mig många begrepp och uttryck som vardagsrasism, mellanförskap och så. Jag blev mer påläst och så startadeI nstagramkotot TNKVRT.

Berätta om TNKVRT (uttalas tänkvärt) .

– Det är mitt Instagramkonto där jag uppmärksammar andras berättelser, mellanförskap och vardagsrasism.

Och vad skulle du säga att TNKVRT har betytt för dig?

– Även om andras berättelser har handlat om deras kulturer och etnicitet, kan jag relatera och dra paralleller till mina egna upplevelser. Det har gjort att jag tvingats vara ärlig mot mig själv och fundera på vad jag varit med om. Det är tack vare kontot och alla som delat med sig av sina historier som gör att jag i dag är stolt över mina kulturer.

Text: Nicole Gustafsson, Mysia Englund Bild och video: Magnus Wennman Videoredigering: Mysia Englund, Nicole Gustafsson, Filip Meneses Onlineredaktör: Stefan Sköld  Digital redaktör: Sofia Boström Design/UX: Daniel Kozlowski Utveckling: Ulrika Andersson och John Carehag  Redaktionell utvecklings­chef: Titti Jersler Editionschef: Mia Carron

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-06-25

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Mikael Hedmark och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET