Nyheter

Elever kidnappade – blodigt fritagningsförsök

Av: 

TT

Kidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Bilden är från en skola i delstaten Zamfara, där ett stort antal flickor fördes bort i februari i år. Arkivbild.
Kidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Bilden är från en skola i delstaten Zamfara, där ett stort antal flickor fördes bort i februari i år. Arkivbild.

NYHETER

Beväpnade angripare har fört bort ett okänt antal elever och lärare från en internatskola i nordvästra Nigeria.

Ett par elever och en lärare har fritagits militär, men en elev har hittats död.

Attacken ägde rum på fredagen i delstaten Kebbi, som gränsar mot Niger och Benin, och uppgifterna om kidnappningens omfattning var osäkra. Enligt de första uppgifterna från lärare på skolan var det fler än 80 elever och 5 lärare som fördes bort.

Militär lyckades senare frita två lärare och fem elever. Fritagningen skedde efter en sammandrabbning med kidnappare.

En flicka som gick på skolan hittades död av militär.

”Fritagningen skedde efter en hård eldstrid”, skriver landets säkerhetsstyrka i ett uttalande.

Enligt militären hade kidnapparna delat upp sig i två grupper efter att ha stormat skolan och fört med sig lärare och elever.

Militär återtog också omkring 800 boskapsdjur som stulits av de beväpnade gärningsmännen.

Kidnappningar av stora grupper av skolelever och andra barn är vanliga i Nigeria, särskilt i landets nordvästra och centrala delar, som har stora problem med kriminella gäng som också plundrar byar och stjäl boskap. Motivet är ofta ekonomiskt, eftersom gärningsmännen hoppas få staten att betala ut stora lösesummor tack vare den stora medieuppmärksamhet som kidnappningarna leder till.

Uppgifter från nigerianska myndigheter om liknande attacker är ofta mycket osäkra, och uppgifter som senare visar sig felaktiga sprids regelbundet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: