Brott

Nära 750 misstänkta i stor kokainutredning

Över 260 föräldrar misstänkta – många tidigare ostraffade: ”Förvånande”

Av: 

TT

Arkivbild.
Arkivbild.

NYHETER

En omfattande utredning om kokainförsäljning i Göteborg har identifierat 745 misstänkta köpare.

– Många är småbarnsföräldrar i välbärgade områden. De göder den organiserade brottsligheten, säger polisutredaren Johan Ekström.

Under måndagen åtalades fyra män i 20-årsåldern för grovt narkotikabrott. Männen kopplas till ett stort kriminellt nätverk i Göteborg.

Under mars och april har polisen haft telefonavlyssning och fysisk spaning på männen. 745 misstänkta köpare har, genom telefonnumren, kunnat kopplas till fem olika säljtelefoner.

Åtalet tros ha stor effekt på det kriminella nätverkets verksamhet.

– Det är väletablerade telefonnummer som folk ringer och sms:ar till dygnet runt och som ligger ute på sociala medier. De numren finns inte längre, efter att vi har beslagtagit lurarna. Då har vi tagit bort möjligheten för köparna – och inkomsten för gängen, säger Johan Ekström, utredare vid spaningssektionen Storgöteborg.

Majoriteten ostraffad

Bland köparna har 80 personer hittills delgivits misstanke om brott. 30 av dem togs på bar gärning, bland dessa är 77 procent ostraffade sedan tidigare.

– Att så många är ostraffade förvånade mig mest. Och att många av dem som använder narkotika regelbundet har små barn hemma, under tio år, säger Johan Ekström.

I fallen med barn inblandade har orosanmälan gjorts till socialtjänsten. Vissa av köparna erkände direkt, andra har nekat och ärendena har gått vidare till åklagare.

Hembesök väntar

De resterande hundratals identifierade köparna har lämnats över till lokalpolis. Av dessa är medelåldern 35 år. Många av dem kommer inom kort få hembesök av polisen.

– Det ska vara brottsförebyggande. Vi vill att de faktiskt slutar köpa narkotika och slutar finansiera den organiserade brottsligheten. Det är vanliga Svenssons som möjliggör att kriminella nätverk kan köpa in vapen och narkotika som leder till skjutningar och annan brottslighet. Och sedan självklart att personerna slutar använda narkotika, säger Ekström.

Vid köp av mindre än 0,6 gram räknas det som ringa narkotikabrott om personen blir dömd. Därefter ökar straffskalan med möjlig fängelsepåföljd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Endast tre procent av de misstänkta köparna bor i utsatta områden. 17 procent bor i välbärgade områden. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Damberg: Festknarkandet göder gängen

Smugglade in kokain för 16 miljoner – sju åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Narkotikabrott

Göteborg

Narkotika

Kriminella nätverk