Socialdemokraternas krishelg – för samtal med V, C och L

Socialdemokraterna har under helgen fört samtal med V, C och L. Men partistyrelsen förbereder sig för extraval, enligt Aftonbladets uppgifter.

Vänsterpartiet nobbar även Morgan Johanssons förslag på lösning.

– Det som skulle bli resultatet är att Hyresgästföreningen hamnar gisslan, säger vice ordförande Ida Gabrielsson till Ekot.

Som det ser ut kommer regeringen att falla i en misstroendeomröstning på måndag klockan 10.

Morgan Johansson är ytterst ansvarig för reformen på hyresmarknaden som lett till att Vänsterpartiet vill fälla regeringen, vilket SD, M och KD hakat på.

– Jag är förvånad över att man väljer att gå fram på det här sättet nu, det är jag faktiskt. För det finns som sagt inget regeringsförslag, och även det utredningsförslag som vi har innebär inte heller marknadshyra. Det berör inte någon av landets tre miljoner hyresgäster, och kanske bara hälften av nyproduktionen, säger Morgan Johansson i Ekots lördagsintervju.

Har många kontakter

Talmannen Andreas Norlén har under dagen haft ett telefonmöte med riksdagens gruppledare. På agendan står hur måndagens misstroendeomröstning ska kunna hållas på ett smittsäkert sätt. Under pandemin har bara 55 ledamöter åt gången varit i kammaren, men nu ska samtliga 349 riksdagsledamöter samlas.

Under helgen har Socialdemokraterna fört samtal med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, enligt Aftonbladets uppgifter. Socialdemokraterna har även haft ett partistyrelsemöte under lördagen.

– Alla är fullt införstådda med att det kan bli extraval, säger en källa till Aftonbladet.

Imorgon hålls ett extra regeringssammanträde där man vill avklara så många ärenden som möjligt innan regeringen riskerar att bli en övergångsregering, skriver TT.

Morgan Johansson vill inte berätta om regeringssammanträdet men säger att regeringen har ett stort antal kontakter.

– Statsministern har det och jag har det, under den här helgen för att försöka lösa ut den här situationen. Samtidigt vet vi att en del aktörer i det här har grävt ned sig väldigt långt i skyttegravar.

Vänsterpartiet nobbar förslaget: ”Gisslan”

Morgan Johansson menar att regeringen gått Vänsterpartiet till mötes genom att bjuda in hyresmarknadens parter, det vill säga Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och allmännyttan, till samtal. Dessa var planerade till den 30 juni, och även Centerpartiet och Liberalerna ska vara införstådda med detta.

– Det är inte omöjligt att man skulle kunna lösa ut det på det här sättet. Men då måste man ge de här samtalen den tid som behövs för detta. Och det klart att avsätter man regeringen på måndag, då har vi heller ingen möjlighet att vara en del av den processen, säger Morgan Johansson i Ekots lördagsintervju.

Men det här förslaget får inte Vänsterpartiet att lägga ner hotet om att rösta ned regeringen. Hyresgästföreningen skulle bli ”gisslan”, enligt Vänsterpartiets vice ordförande.

– Vänsterpartiet har sagt att regeringen och Annie Lööf kan släppa kravet om att införa marknadshyror och punkten i januariavtalet. Efter det kan parterna, precis som den svenska modellen ska fungera, sätta sig och förhandla, säger Ida Gabrielsson till SR Ekot.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

”Sen återkom inte Vänsterpartiet”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar sa häromdagen att regeringen försökt ”trolla” Vänsterpartiet genom att förhala processen kring hyressättningen.

Socialminister Lena Hallengren har kallat uttalandet för magstarkt, och även Morgan Johansson markerar.

– Jag har sett att Nooshi Dadgostar på presskonferens efter presskonferens säger att hon har jobbat med det här i 2,5 år, försökt få oss att lyssna och att vi inte velat prata med Vänsterpartiet. Men sanningen är att jag är regerande statsråd här, och den första kontakten som Vänsterpartiet tog med oss var i år, den 21 maj, när de begärde ett möte med mig. Då sa jag att javisst, jag tar gärna ett möte efter det att betänkandet presenterats, och erbjöd den 9 juni. Och sen återkom inte Vänsterpartiet överhuvudtaget. Så att vi inte velat lyssna och inte velat ha några möten, det stämmer faktiskt inte, säger Morgan Johansson till SR.

Publisert:

LÄS VIDARE