Dansk sharia-skilsmässa väcker starka känslor

TT-Ritzau

Publicerad 2020-09-25

Flera danska partier kräver ny lagstiftning, sedan det avslöjats att en kvinna tvingats skriva på ett religiöst kontrakt för att få rätt till skilsmässa. Arkivbild.

Ett fall i Odense, där en kvinna tvingats skriva på ett religiöst kontrakt för att få skilja sig från sin man, väcker upprörda känslor i Danmark. Flera partier kräver nu lagstiftning för att stoppa företeelsen.

I kontraktet, som bygger på muslimsk sharia-lagstiftning och utfärdats av en imam, står att kvinnan måste betala motsvarande drygt 100 000 svenska kronor för att få skilja sig.

Hon lovar också att lära sina barn om Koranen, att lära dem arabiska och att be fem gånger om dagen. Enligt kontraktet mister kvinnan också vårdnaden om barnen om hon skulle hitta en ny man.

Det finns inga konkreta siffror på hur vanligt arrangemanget är, men enligt den danska regeringen finns det förmodligen fler liknande fall som inte kommit till ljuset.

Kräver ny lagstiftning

Avslöjandet i dagstidningen Berlingske har fått flera politiska partier att kräva skärpt lagstiftning. Socialistisk Folkeparti (SF) kräver att "social kontroll" förbjuds under samma paragraf som den mot psykiskt våld, vilket kan medföra tre års fängelse.

– Hade vi gjort det tidigare är jag rätt säker på att imamen hade tänkt sig för innan han gick med på något sånt här, säger Halime Oguz (SF).

Även borgerliga Venstre vill rikta skarpa åtgärder mot just imamer.

– Om de inte vill leva efter danska normer och regler kan de få en enkelbiljett ut ur landet så snabbt som möjligt, säger Mads Fuglede (V).

Ska stoppa "galenskapen"

Invandringskritiska Dansk Folkeparti utkräver svar från regeringen, och har kallat integrationsministern till samtal.

– Han ska tvingas ge en förklaring – men också handling. För det här är inte något vi bara kan se mellan fingrarna på, säger Pia Kjærsgaard (DF).

Socialdemokraten Kaare Dybvad Bek, tillförordnad utlännings– och integrationsminister säger att regeringen ska göra vad den kan för att stoppa "galenskapen" och skärpa lagstiftningen.

– Vi måste se var skruvarna kan dras åt, så att de här kvinnorna har samma säkerhet som alla andra som bor i Danmark, säger Kaare Dybvad Bek (S).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln