Estoniakatastrofen

Nya fakta ligger på bordet – sanningen måste fram

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Under hela dagen har Aftonbladet sökt politiker i ledande positioner när Estonia gick under.

Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Mona Sahlin med flera. Men tystnaden är total.

Man får nästan för sig att det finns något att dölja – trots att det kanske inte gör det.

Det är nu 26 år sedan Estonia förliste under en storm på Östersjön. Fyra femtedelar av de som var ombord avled i vågorna. Ända sedan dess har många ifrågasatt den officiellt sanktionerade förklaringen till att fartyget förliste, att bogvisiret slets av och att hon som en följd av det tog in vatten och sjönk.

De nya sensationella bilderna kanske inte helt omkullkastar den teorin, det kan fortfarande vara en del av förklaringen.

Skadan är belägen en tredjedel akteröver på Estonias styrbordssida och sträcker sig både över och under vattenlinjen. Här åskådliggjord i en grafik.
Undervattensbild från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

Men bilderna gör att det måste ifrågasättas om det är den enda – eller den rätta – förklaringen. Den gamla utredningen om orsaken till att Estonia sjönk måste helt enkelt ifrågasättas och kompletteras. Det finns enlig den nya uppseendeväckande filmen ett stort hål på ena sidan av skrovet. Det är 4 gånger 1,2 meter på bredaste stället och ligger både över och under vattenlinjen. Att hålet nu syns beror på att Estonia har rört sig på den leriga botten där hon ligger. Det som tidigare inte syntes på 85 meters djup har blivit synligt.

Vad som orsakat hålet, och när, kan ju såklart ingen veta på rak arm ett kvarts sekel senare.

 

Det är just det, i kombination med andra för allmänheten okända iakttagelser, som gör att frågetecknen hopar sig.

En passagerare, då en 26-årig ung svensk, nu Estlands generalkonsul i Sankt Petersburg, såg exempelvis något vitt i vattnet som rörde sig åt vänster. Vad var det?

Samma person bodde i en hytt under bildäck. Men när han rusade upp för att rädda sitt liv var han helt säker på att vattnet trängde upp nerifrån. Alltså inte från bogvisiret vid bildäck. Vad berodde det på?

Till det ska läggas att en utredning som gjordes av den synnerligen respekterade Johan Hirschfeldt, som bland annat varit hovrättspresident, slagit fast att det svenska försvaret smugglat elektronisk apparatur till Sverige vid två tillfällen ombord på Estonia under september 1994. Dock inte under den här resan. Säpo och underrättelsetjänsten Must vill inte dela med sig av information, om de har någon. Hänsyn till rikets säkerhet gör att de inte ens svarar på frågor om det.

Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.

 

Många i föreningen för anhöriga och överlevande är övertygade om att hålet i skrovet har tillfogats fartyget av ett tungt föremål. En u-båt?

I dagsläget är det omöjligt att veta. Men det vi vet är att det inte längre bara är känslor eller allmän frustration som ligger bakom önskemål om en ny utredning om vad som orsakade den värsta fartygskatastrofen i Östersjön i fredstid. Utan bilder på ett stort hål.

Ett hål som inte tidigare varit känt, i alla fall inte för en bredare krets.

Föreningen för dem som överlevde katastrofen eller som har anhöriga som omkom av vågorna kräver en ny utredning av vad som orsakade katastrofen.

Det är ett rimligt krav. Förlisningen var en stor och omvälvande händelse men alltför många har inte känt att de fått ett tillfredsställande svar på varför Estonia förliste. 

Det blir, efter de häpnadsväckande bilderna, sannolikt än mer påträngande. Risken är annars att de konspirationsteorier som redan florerar slår ut i full blom.

Nya fakta ligger på bordet. Det gör en ny utredning om orsaken till katastrofen rimlig. Och nödvändig.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Sensationella fynd vid Estonia – ett stort hål i skrovet

ÄMNEN I ARTIKELN

Estoniakatastrofen

Estonia

Östersjön

Säpo