Kravet: Bojkotta utnämningen av Barrett

Demokraterna funderar på hur man ska svara på Donald Trumps drag att snabbnominera Amy Coney Barrett.

Joe Biden uppmanar senaten att inte rösta om den tomma stolen i Högsta domstolen förrän efter valet.

Ett scenario kan vara att bojkotta förhören i senaten, skriver Washington Post.

Donald Trump har nominerat den 48-åriga konservativa domaren Amy Coney Barrett till stolen i Högsta domstolen som står tom sedan Ruth Bader Ginsburgs död för en dryg vecka sedan.

För demokraterna är det en rejäl huvudvärk. Ett godkännande av Barrett i senaten, där republikanerna har majoritet, skulle svänga maktbalansen i HD till 6–3 i republikanernas favör.

Trump och Amy Coney Barrett.
Trump och Amy Coney Barrett.

Konservativ agenda

Det skulle innebära att domstolen i årtionden framåt kan komma att drivas av en konservativ agenda. Barrett har sedan tidigare varit kritisk mot Obamacare och är emot abort. Men det finns också mer kortsiktiga problem för demokraterna.

Förutom den entusiasm Amy Coney Barrett kan ingjuta i Trumps konservativa väljarbas, är det också i Högsta domstolen valresultatet till slut kan hamna om det blir jämnt. Trumps attacker mot poströstning och misstankar om möjligt valfusk har också sått tvivel om valets legitimitet.

Samtidigt är hennes meriter oantastliga, vilket gör en aggressiv utfrågning av henne i senaten från demokraternas sida svår.

Undvika personliga attacker

New York Times skriver att demokraterna vill undvika personliga attacker på Barrett. De vill flytta frågan från hennes meriter och erfarenhet till att handla om vilka konsekvenser en kraftig majoritet för republikanerna i HD kan innebära för vanligt folk när det gäller sjukvård och frågor som abort. Men samtidigt behöver de locka över väljare som kanske står Barrett nära i de frågorna.

– Det är en svår balansgång som demokraterna måste tänka igenom. Din bas vill att du står upp och slåss för en stol som har setts som en stol som lutar åt demokraterna. Men beroende på hur slaget utvecklar sig kan folk hamna i varsin ringhörna, säger demokratiska strategen Dan Sena till New York Times och menar att det kan skada Biden när det gäller väljare som står och väger mellan kandidaterna.

Vill att de bojkottar

En möjlighet är att helt bojkotta förhören och i stället skjuta in sig på att den snabba nomineringsprocessen, mitt under en valrörelse, är fel och borde vänta till valet är avgjort, skriver Washington Post. Sådana påtryckningar kommer nu mot de demokratiska ledamöterna i senaten.

– Vi menar att demokraterna måste visa att det här är en illegitim process och alla sätt att göra det måste upp på bordet, säger Christopher Kang, chefsrådgivare vid den progressiva gruppen Demand Justice, till Washington Post.

Första delen av strategin är att bestämma hur man ska göra med de artighetsvisiter som ledamöterna i det juridiska utskott som behandlar nomineringar av HD-domare brukar göra inför förhören.

Senatorn Richard Blumenthal har redan sagt att han inte kommer träffa Amy Coney Barrett.

– Detta är inte normalt eftersom Trump och mina republikanska kollegor bestulit denna process på all legitimitet. Valet av nästa domare bör göras av nästa president och nästa kongress, säger han till Washington Post.

Till CNN bekräftade han dock under lördagskvällen att han kommer medverka under utfrågningarna i senaten.

Joe Biden.
Joe Biden.

Bidens uppmaning

Joe Biden lämnade ett skriftigt uttalande efter beskedet om Barretts nominering. Han tryckte på hennes kända motstånd mot Obamacare, sjukvårdsreformen som Barack Obama drev igenom 2010 och som kortfattat går ut på att alla amerikaner ska ha sjukförsäkring och att försäkringsbolag inte får ta ut högre premier av kunder med underliggande sjukdomar.

Veckan efter valet ska Högsta domstolen höra argument för att utmana innehållet i Obamacare.

– Om president Trump får som han vill kan komplikationer från covid-19 som ärrbildning på lungorna och hjärtproblem bli nästa typer av underliggande sjukdomar som kan förnekas försäkring, säger Biden.

”Rösta som om din sjukvård står på valsedeln – för det gör den”, tillägger han på Twitter.

Precis som många andra ledande demokrater uppmanade Joe Biden senaten att inte rösta om att fylla den tomma platsen förrän efter det amerikanska folket har valt sin nästa president.

Högsta domstolen i USA. Efter Ruth Bader Ginsburgs bortgång har Trump nominerat Amy Coney Barret som efterträdare. På bilden sitter Ginsburg på nedersta raden, näst längst till höger.
Högsta domstolen i USA. Efter Ruth Bader Ginsburgs bortgång har Trump nominerat Amy Coney Barret som efterträdare. På bilden sitter Ginsburg på nedersta raden, näst längst till höger.
Trump tillkännagav sin nominering av Amy Coney Barrett.
Trump tillkännagav sin nominering av Amy Coney Barrett.
Publisert:

LÄS VIDARE