Norge väntas avkriminalisera droger – förslag i stortinget

Snart kan du få ha tio gram cannabis eller två gram heroin på dig utan att bli straffad i Norge.

Det meddelade den norska regeringen i dag när de presenterade den så kallade ”rusreformen”.

– Drogbrukare ska få hjälp. Inte straff, säger utbildnings- och integrationsministern Guri Melby (V)

Snart kan du få ha tio gram cannabis eller två gram heroin på dig utan att bli straffad i Norge, enligt ett förslag som den norska regeringen presenterat.
Snart kan du få ha tio gram cannabis eller två gram heroin på dig utan att bli straffad i Norge, enligt ett förslag som den norska regeringen presenterat.

Snart kan det vara fritt fram för norrmännen att ha på sig mindre mängder knark. I dag väntas norska stortinget nämligen fatta beslut om den så kallade “rusreformen”.

På en presskonferens presenterade hälso- och vårdministern Bent Høie (H) och utbildnings- och integrationsministern Guri Melby (V) den norska regeringens förslag till den nya drogreformen.

Två gram heroin och 10 cannabis

Regeringen kommer avkriminalisera att äga upp till två gram heroin, kokain eller amfetamin. Det gäller även 0,5 deciliter GHB, ett milligram LSD, 0,5 gram MDMA, 10 gram cannabis, 20 gram drogklassade svampar, 500 gram khat eller 15 doser läkemedel som används i berusningssyfte.

Men de båda politikerna poängterar att det inte handlar om någon legalisering.

– Det här är en avkriminaliseringsreform, inte en legaliseringsreform. Det kommer inte vara tillåtet att bruka de här preparaten, men det kommer inte vara straffbart att göra det, säger Guri Melby, på presskonferensen som också kallar det här för den viktigaste socialpolitiska reformen under modern tid.

Ska få hjälp

Reformen gäller bara personligt bruk och det kommer fortfarande vara olagligt att till exempel sälja och transportera droger.

– Kriminella ska inte kunna missbruka de här lagarna. Det kommer fortfarande vara olagligt att sälja droger, säger Bent Høie.

Istället för att bestraffa drogbrukare vill regeringen erbjuda dem vård och stöd och de hoppas att den här reformen kan leda till att brukare blir mer benägna att söka vård för sitt missbruk.

– Drogbrukare ska få hjälp. Inte straff, säger Guri Melby.

Kommer debatteras

Det är dock inte okontroversiellt. Senterpartiet menar att den kommer att göra det lättare för kriminella gäng att hitta folk som säljer droger och riskerar att leda till ökat missbruk.

Även Kristelig Folkeparti, som också sitter i regeringen tillsammans med Venstre och Høyre är emot reformen rapporterar VG.

Kristelig Folkeparti har gått med på reformen som som en kompromiss och kommer at rösta igenom den som regeringen har lagt fram den.

Paritet hoppas enligt VG att oppositionen kommer att kräva förändringar i reformen, så att regeringen inte kan få igenom förslaget som det ser ut nu. KrF vill bland annat behålla straffet för innehav och användning av även mindre kvantiteter.

– Jag hoppas att Stortinget stramar åt ännu mer, sa KrF-ledaren Kjell Ingolf Ropstad till VG igår.

Publisert: