Uppsala

Andelen smittade minskar i Region Uppsala

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Andelen som testar positivt fortsätter att sjunka i Region Uppsala.

Precis som förrförra veckan registrerade nio av tio provstationer fallande siffror förra veckan.

– Vi är förstås rädda för att det ska börja stiga igen, men så här långt ser det väldigt positivt ut, säger Fredrik Settergren, ansvarig för regionens provtagning.

Aftonbladet listar läget provstation för provstation i hela länet.

Andelen positiva provsvar ökade något vid en av regionens tio stationära provstationer förra veckan. I Knivsta testade 11,6 procent positivt, vilket kan jämföras med 11,1 procent föregående vecka.

Vid resterade provstationer, i centrala Uppsala, Gottsunda, Enköping, Heby, Nyby, Bålsta, Skutskär, Tierp och Östhammar sjönk andelen med uppemot 11,9 procentenheter, enligt statistik från regionen som Aftonbladet tagit del av.

– Det är en indikation på att smittspridningen på riktigt har börjat minska nu efter helgerna när många varit borta från sina arbetsplatser samtidigt som de levt upp till det här med att inte ha för stora sociala sammanhang i samband med jul och nyår, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa samt ansvarig för provtagningen i Region Uppsala.

Smittspridningen har halverats

Ungefär var tionde person som testat sig har visat sig ha covid-19 under den senaste tiden i regionen, berättar han.

– Just nu är vi tillbaka på ungefär samma nivå som vi var i oktober. Det tyckte vi var väldigt högt då, men sen dess har det varit nästan dubbelt så stor smittspridning. När det var som värst var 20 procent smittade. Det vill säga dubbelt så stor andel som i dag. Så det har tydligt gått åt rätt håll. Samtidigt ska man komma ihåg att vi var nere runt 1 procent i somras mellan den första och andra vågen.

”Vi är förstås rädda för att det ska börja stiga igen, men så här långt ser det väldigt positivt ut”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa och ansvarig för provtagningen i Region Uppsala.
”Vi är förstås rädda för att det ska börja stiga igen, men så här långt ser det väldigt positivt ut”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa och ansvarig för provtagningen i Region Uppsala.

”För tidigt att slappna av”

Smittspridningen har även fått större fäste i en del områden i länet än andra. Vid stationerna i Heby och Nyby testade till exempel 7 till 8 procent positivt vilket kan jämföras med omkring 19 procent i Bålsta och Gottsunda. I Enköping, centrala Uppsala, Östhammar, Skutskär och Tierp testade mellan 10 och 13 procent positivt, enligt regionens siffror.

– Det finns fortfarande områden med hög smittspring och i hela Region Uppsala så behöver vi vara vaksamma. Nu när det är lätt att hitta en testtid så vill vi också uppmana till att man går och testar sig så att vi snabbt hinner upptäcka om det går åt fel håll igen, säger Settergren, och tillägger:

– Det finns en risk när det börjar gå åt rätt håll att man sänker garden. Särskilt när man får rapporter om att allt fler blir vaccinerade. Det är positivt, men när det gäller vaccinationerna så kommer de stora grupperna att vaccineras först någon gång i mars och sen dröjer det ytterligare innan de får sin andra dos och det ger riktig effekt på smittspridningen. Det är viktigt att man inte förlitar sig på den här tendensen som vi ser nu och vaccinationen. Att man inte börjar slappna av. Nu är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt för att till varje pris undvika en tredje våg.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Coronaviruset

Covid-19

Enköping

Östhammar

Skutskär

Tierp