Coronaviruset

Damberg: Sverige inför inreseförbud från Norge

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Sverige ska införa inreseförbud från Norge inom kort.

Beskedet kommer från inrikesminister Mikael Damberg efter det nya virusutbrottet i Oslo.

– Vi kommer att komma med mer information i närtid, säger Dambergs pressekreterare Pär Strängberg till Aftonbladet.

Ett utbrott av den brittiska virusmutationen har lett till att den norska regeringen infört mycket hårda restriktioner i Oslo-regionen. Det norska larmet och de tuffa åtgärderna får den svenska regeringen att svara med ett inreseförbud från Norge som ska införas i närtid. Det uppger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Beslutet om inreseförbud bygger på en formell begäran från Folkhälsomyndigheten, säger Mikael Dambergs pressekreterare Pär Strängberg till Aftonbladet.

Norges statsminister Erna Solberg uppger att Sveriges inreseförbud kommer träda i kraft natten till måndag och vara fram till 14 februari, rapporterar Sveriges Radio.

Uppgifterna har dock inte bekräftats från svenskt håll.

– Vi kommer att komma med mer information i närtid, säger Pär Strängberg.
Mikael Dambergs besked följer efter att Folkhälsomyndigheten först uppdaterat sina rekommendationer för Norge, med testning och hemisolering i minst en vecka.

Bakgrunden är att mutationen av coronaviruset från Storbritannien upptäckts i en grannkommun till Oslo.

– Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Sprids på äldreboende

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, rör det sig om ett utbrott på ett äldreboende som befaras vara större än vad som hittills är känt. Det muterade viruset har i brittiska studier visat ökad spridningsförmåga. Vad det kan få för konsekvenser i Sverige är för tidigt att säga, menar hon.

– Det kan innebära att smittspridningen går lättare och att fler personer blir smittade. Risken är att de nedåtgående kurvorna vänder uppåt i stället.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på fredagen att den nya virusvarianten inte bara är mer smittsam utan också dödligare. Den slutsatsen vågar inte Anders Tegnell dra.

– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal, säger han till TT.

Flera inhemska fall

På Folkhälsomyndigheten tar man dock den muterade, brittiska varianten på största allvar och arbetar aktivt för att motverka en spridning även i Sverige där det hittills förekommit 55 fall. De följs upp med smittspårning, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Vi följer utvecklingen i Sverige väldigt noga. Hittills har vi inget exempel på motsvarande storlek av utbrott som de nu har rapporterat i Norge.

Men bara för att den nya varianten ännu inte påträffats i större omfattning i Sverige är det ingen anledning för svenskarna att ta det lättare på restriktionerna, menar hon.

– Vi har också fall i Sverige och vi får räkna med att det fortsätter dyka upp sådana fall i Sverige. Det är oerhört viktigt att alla förhåller sig till de råd, rekommendationer och föreskrifter som finns för att motverka all smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Karin Tegmark Wisell

Erna Solberg

Mikael Damberg

Anders Tegnell