Bränder

Storbrand i Göteborg: Håll er inomhus

Av: 

Niklas Eriksson

Hans Österman

NYHETER

En 1 900 kvadratmeter stor industrilokal brinner i Göteborg.

Branden är för kraftig för att släcka med vatten och i lokalen finns stora mängder brandfarlig vätska.

Boende på Hisingen uppmanas att hålla sig inomhus.

Varningen för rök befaras gälla till söndagen.

Tidigt imorse brann det okontrollerat i en större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg. Larmet kom klockan 02.42 från en förbipasserande Securitas-väktare och branden har bekämpade inledningsvis av ett 30-tal brandmän.

Vid 05.06 gick räddningsledaren ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och uppmannande alla på Hisingen att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Boende på Hisingen uppmanas att hålla sig inne.

– Vi inriktar oss på att skyddade intilliggande byggnader nu. Lagerlokalen går inte att rädda. Lågorna har brutit genom taket, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Byggnaden är nästan 1900 kvadratmeter stor och inrymmer flera olika verksamheter, enligt räddningstjänsten. Höga lågor och kraftig rökspridning syns och känns över stora delar av Göteborg.

– Vi får samtal från hela stan, säger Joakim Hallin.

Vid 07-tiden brann det fortfarande okontrollerat. Räddningstjänsten meddelade då också att det i lokalen förvarats stora mängder brandfarliga vätskor vilket bidragit till det våldsamma förloppet.

Som också gjort det omöjligt att släcka branden med vatten. Räddningsledare har också valt att inte släcka med skum för att undvika att miljöfarliga ämnen rinner ut i älven.

Under dagen uppger räddningstjänsten i Storgöteborg att det fortfarande brinner i byggnaden. Dels i konstruktionen och dels blossar bränder upp när brandfarliga vätskor fattar eld.

VMA om röken tros i nuläget vara in på söndagen.

Göteborgs-Posten skriver att musiktidningen Gaffas nya redaktion i industrilokalen totalförstörts.

– Känslorna har inte riktigt sjunkit in än. Jag behöver nog åka ner och titta på den jäkla högen, säger Per Lundberg, vd på Gaffa, till GP.

– Rent krasst kan vi arbeta i princip varsomhelst. Det här påverkar inte det dagliga arbetet. Men tittar vi lite närmare på det så är hela vårt tidningsarkiv borta nu. Massor med skivor och alla Gaffapris-statyetter som vi skulle dela ut nästa månad är borta också

Storbrand i lagerlokal.
Boende på Hisingen uppmanas hålla sig inne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds


Missa inte expertens skrällvaring på Stryktipset – se system här
Hundringen – läs lördagens heta speldrag: ”Favorit i fara”
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bränder

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränder

Göteborg

Hisingen