Japan ska släppa ut Fukushimavatten

TT-Reuters

Publicerad 2021-04-13

Japans regering går vidare med planerna att släppa ut 1,25 miljoner ton vatten från kärnkraftverket i Fukushima, som skadades i en tsunami 2011, i havet.

Extremt oansvarigt, tycker Kina.

Mängder av tankar med radioaktivt vatten lagras vid kärnkraftverket Fukushima. Arkivbild.

Det rör sig om vatten som användes för att kyla ned kärnkraftverket och regn och grundvatten som dagligen sipprar in i anläggningen.

Japans regering anser att utsläppet kommer att vara säkert eftersom vattnet har renats så att nästan all radioaktivitet är borta, och att det dessutom kommer att spädas ut. Premiärminister Yoshihide Suga har beskrivit det som ett oundvikligt uppdrag att göra sig av med vattnet.

FN:s atomenergiorgan IAEA ger grönt ljus, och liknar det vid de utsläpp som görs vid andra kärnkraftverk runt om i världen.

Men grannarna Sydkorea och Kina uttrycker oro för planerna. Kina kallar dem "extremt oansvariga", och skriver i ett uttalande på utrikesdepartementets hemsida att Japan bör vänta med utsläpp tills dess att man konsulterat med alla inblandade länder och IAEA.

Den lokala fiskerinäringen har ilsknat till över beslutet, som man befarar kommer att skada förtroendet för produkter från området, som tagit åratal att bygga upp efter katastrofen.

– De sade att de inte skulle släppa ut vattnet i havet utan stöd av fiskare. Vi kan inte stödja det här agerandet som bryter det löftet, säger Kanji Tachiya, som leder en lokal fiskeriorganisation, till NHK.

Enligt regeringen väntas arbetet med att släppa ut vattnet inledas om tidigast två år.

ANNONS