Nyheter

Syriska regimen polisanmäls i Sverige

Av: 

TT

Representanter från den syriska regimen polisanmäls i Sverige för för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Syrien. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

NYHETER

Syrier bosatta i Sverige har, tillsammans med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, polisanmält representanter för den syriska regimen för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

"Den syriska regimen har använt kemiska vapen som en strategisk metod för att bryta ned civilbefolkningen och motståndet mot regimen i oppositionskontrollerade områden. Det är oacceptabelt att kemvapen används med civila som måltavla, utan att de ansvariga ställs till svars", säger Aida Samani, jurist vid Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande.

Anmälan innehåller förutom vittnesmål från personer som utsatts för bland annat giftgasattacker även bilder och filmer. Enligt Civil Rights Defenders har liknande anmälningar gjorts i Tyskland och Frankrike.

"Vi hoppas också att svenska, tyska och franska myndigheter går samman för att utreda brotten tillsammans. På så vis ökar chanserna att vi får se en arresteringsorder mot de ansvariga och att de i framtiden ställs till svars för de grova människorättsbrott de gjort sig skyldiga till", säger Aida Samani vidare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: