Trumps medarbetare flyr Vita huset

avJoakim Magnå

NYHETER

President Donald Trumps kärntrupp är närmast utraderad.

Nu kommer nya rapporter om att fler medarbetare – på alla nivåer – desperat söker efter en väg ut ur Vita huset.

– Det finns ingen glädje i ”Trumpworld” just nu, säger en anonym rekryterare till Politico.

Foto: AFP
Donald Trump.

I och med chefsstrategen Steve Bannons avgång i augusti är Donald Trumps ursprungliga gäng av topprådgivare till stor del bara ett minne blott. Förutom Bannon har tunga namn som Reince Priebus, Sean Spicer och Michael Flynn försvunnit. Alla på bara drygt ett halvår.

Nu kommer nya uppgifter om att ytterligare rådgivare och anställda i Vita huset letar efter en väg ut. Det rör bland annat medarbetare på det nationella ekonomiska rådet och kommunikationsenheten, skriver Politico. Enligt politiksajten rycker ett stort antal anställda nu för fullt i lobbyister, headhunters och partimedlemmar i jakt på nya uppdrag.

Totalt har över 20 betydelsefulla personer antingen avskedats eller sagt upp sig. De bubblande Rysslands-utredningarna och att det ständigt stormar på toppen gör att många känner sig osäkra i Vita huset, uppger rekryterare och partiarbetare för Politico.

– Folk kommer att utvandra från den här administrationen i januari, säger en republikansk lobbyist till sajten.

”Borde vara höjdpunkten”

För många är det en kamp att orka hela året ut.

– Om du lämnar innan det har gått ett år, ser det ut som att du erkänner att du gjort ett misstag, säger lobbyisten till Politico.

En rekryterare, som haft kontakt med flera Vita huset-anställda, berättar att det inte längre verkar finnas någon glädje i ”Trumpworld” (Trumps värld).

– Att arbeta i Vita huset borde vara höjdpunkten i din karriär, men alla är missnöjda, säger personen till Politico.

”Kommer folk fara illa?”

Anita Dunn, tidigare kommunikationschef för Barack Obama, förklarar för Politico att det, oavsett vem som är president, är stressigt och tufft i Vita huset med långa dagar och knappa löner. Enligt henne är det inte ovanligt att folk blir utbrända under den första tiden, men hon säger också att läget brukar lugna ner sig ett par år in i ämbetsperioden.

John Kelly, som tog över som stabschef efter Reince Priebus, sägs ha medfört lite lugn i leden – och högre moral.

Men vissa uppges inte bara vantrivas utan även vara rädda att tiden i Vita huset ska sänka deras karriärer, skriver Politico.

– Frågan är om man riskerar att skada sitt rykte. Kommer folk fara illa? säger en rekryterare.

Trump hånar Kim Jong-un med nytt smeknamn 00:53