SD om kritiken: ”Är oseriöst och ren lögn”

I Kalla faktas ”Hotet inifrån SD” berättar partimedlemmar hur de utsatts för trakasserier och utfrysning från de egna partikollegorna.

Detta efter att de larmat om missförhållande inom de egna leden.

Anklagelser som inte stämmer enligt presschefen Henrik Vinge.

– Jag upplever att de försökt måla upp en så mörk bild som möjligt.

I måndagens Kalla fakta granskas hur Sverigedemokraterna hanterar övergrepp och andra brott inom partiet och hur människor som larmar råkar illa ut medan misstänkta brottslingar får fortsätta inom partiet.

Men enligt SD:s presschef Henrik Vinge är reportaget missvisande.

Han berättar att han inte sett programmet men har genom kontakt med Kalla fakta fått en uppfattning om vad det kommer att handlar om.

– Jag upplever att hela upplägget är tendentiöst och helt oseriös. Mycket av det som sägs är heller inte sant. De påstår att vi känner till saker som vi aldrig hört talas om och vi har inte fått möjlighet att svara på rätt saker.

– Jag upplever heller inte att de varit intresserade att få svar på frågorna.

Vinge: Försöker skapa dramatik

Henrik Vinge förklarar vidare att han uppfattar att man i programmet ”blandar och ger” och framförallt går in i personkonflikter på lokalnivå.

– De målar upp det som att det finns en god och en ond sida men det finns alltid två sidor av en konflikt. Det är även uppenbart att de använder källor som av starka skäl är bittra på partiet för att skapa dramatik.

Så det som framkommer i programmet stämmer alltså inte?

– Vi har ett parti med 25 000 medlemmar så det är klart att det förekommit oegentligheter genom åren men i det här programmet blandar man saker och målar upp en bild som i stort inte stämmer.

– Om vi får reda på att någon utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp så tar vi det självklart på allvar. Detta är inget vi skulle acceptera och eller inte reagera på om det kommer till vår kännedom.

Hur har ni agerat kring Hanna Wighs uppgifter om det sexuella övergreppet?

– När vi fick höra detta tog vi det på stort allvar och pratade med alla som skulle kunna känna till det men ingen förstod vad det handlade om. Vi har gjort vad vi kan för att hitta personen men ingen ger oss ett namn.

Har du pratat med Hanna om vem det är?

– Nej, det har jag inte. Fram tills nu visste jag inte ens att det var hon.

Bytt ut hela säkerhetsavdelningen

Henrik Vinge berättar även att vissa saker som nämns i programmet är flera år gamla och att man därför redan har vidtagit åtgärder i vissa fall.

– Det är klart att vi genom åren har tagit till oss av kritik och gjort förbättringar. Bland annat har vi bytt ut hela vår säkerhetsavdelning då den inte fungerade som den borde. Men att vi skyddar personer som utför sexuella övergrepp är mycket allvarliga påståenden utan grund.

Henrik Vinge slår även tillbaka kritiken om att medlemmar som larmar om oegentligheter tystas ned, utesluts och straffas av partimedlemmar.

– Det är klart att det inte stämmer. Vad skulle vi tjäna på att göra så?

Publisert:

LÄS VIDARE