Obama återvänder till politiken – kampanjar mot Trumps kandidat

NYHETER

Barack Obama ger sig in i politiken igen.

I veckan åker han till Virginia för att stötta Demokraternas guvernörskandidat – mot Donald Trumps val.

Presidentens mothugg: Han stöttar gangsters.

Obama reser till Richmond på torsdag för att hjälpa demokraten Ralph Northam mot republikanen Ed Gillespie i delstaten Virginias guvernörsval.

Den tidigare presidenten har legat lågt det senaste året och varit försiktig i sina uttalanden om Donald Trump.

Han har visserligen ordnat insamlingar och kritiserat Republikanernas försök att riva upp sjukvårdsreformen, den så kallade, Obamacare – men det är först nu som han ger sig in i den politiska hetluften igen på riktigt.

För första gången sedan Donald Trump tog över som president kommer Barack Obama framträda offentligt i en politisk valkampanj.

Kampanjmötet den 19 oktober sker tre veckor innan guvernörsvalet, som är den 7 november. Även den tidigare vice presidenten Joe Biden kommer att delta i kampanjen.

Trump stöttar

Barack Obamas kandidat Ralph Northam har haft ett litet övertag mot Ed Gillespie i flera av de senaste opinionsundersökningarna, rapporterar CNN.

Donald Trump uttrycker starkt stöd för Gillespie.

”Demokraterna i sydvästra Virginia har övergivits av sitt parti. Republikanen Ed Gillespie kommer aldrig att svika er!”, twittrade Trump på lördagen.

Dessutom går president Trump till attack mot den demokratiske kandidaten:

”Ralph Northam kämpar för de våldsamma mördargängen från MS-13 [...] Rösta Ed Gillespie”, skriver han på Twitter.

Samtidigt for vice presidenten Mike Pence under lördagen till Abingdon i Virginia för att också han visa sitt stöd för republikanen.

MS-13 är ett kriminellt gäng som bildades i Los Angeles på 1980-talet. I dag är det etablerat i flera städer i USA, Kanada, Mexiko och Centralamerika. Merparten av medlemmarna har ursprung i El Salvador.

Kommer Donald Trumps släkt från Sverige? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM