Regeringen vill ha hårdare mobilförbud i trafiken

avTT-Aftonbladet

Publicerad:

Regeringen vill införa ett mobilförbud i trafiken – och göra det olagligt att ens ha telefonen i handen i bilen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Infrastrukturministern vill förbjuda mobilprat i bil. Arkivbild.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att hans målsättning är att göra det olagligt att ha mobiltelefonen i handen vid bilkörning. Det är normerande med ett förbud även om alla inte skulle följa lagen, säger Eneroth enligt Sveriges Radio Ekot.

I våras föreslog Transportstyrelsen ett förbud i en rapport. Dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson sade att regeringen sannolikt skulle gå vidare med förslaget.

– Vi har förbundit oss till något som heter Wienkonventionen, och där står det att medlemsländerna åtminstone ska införa förbud att hålla mobil i handen, och det har Sverige inte gjort hittills, säger utredaren Therese Malmström på Transportstyrelsen till Ekot.

Sju av tio sms:ar

Enligt gällande regler får man inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen. Transportstyrelsen vill att bestämmelserna ska kompletteras med att "föraren får inte använda mobiltelefonen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen", enligt förslaget från i april.

En undersökning från bilprovningen visade nyligen att sju av tio svenskar läser, skickar eller skriver sms när de kör bil. Var fjärde bilist uppgav att de varit nära att krocka på grund av att de använde mobiltelefonen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Trafik