Så blir Trumps nya inreseförbud

NYHETER

Det förra utlöste en proteststorm och stoppades av domstolen.

Nu har Donald Trump skrivit under en ny version av sitt inreseförbud.

Förbudet ska gälla från den 16 mars och kommer inte längre att omfatta Irak.

– Irak är en viktig allierad i kampen mot IS, säger utrikesminister Rex Tillerson under presskonferens.

Foto: Andres Kudacki/AP/TT
Protester i New York mot president Donald Trumps första presidentdekret som förordade ett inresestopp från sju i huvudsak muslimska länder. Arkivbild.

Det nya inreseförbudet skiljer sig från det första på fyra sätt:

  • Irak är borttaget från listan över länder vars medborgare inte kommer att släppas in i USA under 90 dagar.

  • Det införs ett undantag för personer som har uppehålls- och arbetstillstånd i USA samt giltiga visum.

  • Ordern införs med viss förvarning, för att undvika det kaos som utbröt på flygplatser världen över när den förra undertecknades.

  • Tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien är slopat.

Kvar blir då:

  • Resenärer från Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen – alla med övervägande muslimsk befolkning – kommer inte att släppas in i USA under en 90-dagarsperiod, enligt en en källa i Vita huset som nyhetsbyrån Reuters talat med.

  • Dessutom vill Trump, precis som i den förra versionen, se en paus för allt flyktingmottagande i 120 dagar.

Att Irak tagits bort från listan har föregåtts av ”intensiv lobbying” från irakiska regeringstjänstemän, skriver CNN. Både Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson har pratat med irakiska företrädare de senaste veckorna.

När det nya inreseförbudet presenterades under en presskonferens på måndagen sa Tillerson bland annat att Irak är en viktig allierad i kampen mot terrorgruppen IS. USA bistår bland annat irakiska trupper i offensiven mot Mosul.

”Steg i rätt riktning”

Iraks regering har också infört utökade visumkontroller och delar datauppgifter med amerikanska myndigheter, skriver TT.

"Beslutet är ett viktigt steg i rätt riktning, det befäster den strategiska alliansen mellan Bagdad och Washington på många områden", säger Iraks utrikesdepartement i ett uttalande.

Det svenska utrikesdepartementet bekräftar att det tagit del av de nya medieuppgifterna, men hänvisar alla frågor till USA:s ambassad i Sverige. Aftonbladet har sökt den amerikanska ambassadens presstalesman Mark Cameron för en kommentar.

Trump har tidigare sagt att inresestoppet är nödvändigt för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från länder som ses som fästen för terrorrörelser.

Ett vallöfte

När domstolen stoppade beskedet reagerade presidenten med ilska – och har svurit att slåss för att det ska gå igenom. Men i stället för att ta det första förbudet till Högsta domstolen har man nu alltså valt att skriva en ny exekutiv order.

Under fjolårets valrörelse lovade Donald Trump flera gånger att införa ett tillfälligt inreseförbud för muslimer – något som kritiserades hårt som ett presumtivt brott mot religionsfriheten.

ARTIKELN HANDLAR OM