Älgskog med träsmak i Oves trädgård

Älgtjuren fattade tycke för Oves snidade träälg.
Älgtjuren fattade tycke för Oves snidade träälg.

Träälgen har stått ostörd på Ove Lindqvists gård i snart 20 år, men en morgon i höstas fick den oväntat besök. En kärlekskrank älgtjur hade fått upp ögonen för den välsvarvade artfränden.

– Jag trodde den skulle börja slåss men istället satte den på träälgen tre gånger, säger Ove.

Ove Lindqvist, 79, från Byske utanför Skellefteå stod och kokade morgonkaffet när han fick syn på något genom köksfönstret. En stor älgtjur var på väg mot huset över åkern. När den kom närmare gick Ove ut och lockade på den men då försvann den mot skogen. Han gjorde klart kaffet och gick ut för att hämta posten. Då dök älgen upp igen.

– Den kom kutande mot träälgen. Jag trodde den skulle börja slåss men istället satte den på träälgen tre gånger, berättar Ove.

Fullt upptagen

Han skyndade sig att ta några bilder på den ensidiga akten från altanen. Eftersom träälgen är så gammal var Ove rädd att dess ben skulle gå av. Han försökte skrämma iväg tjuren, men till ingen nytta. Den var fullt upptagen med sitt.

– Jag skrek åt honom ”ge dig”, men han sket fullständigt i mig, säger han.

När tjuren kände sig klar lunkade den nöjt iväg från gården. Den snidade älgen höll, och Ove fick en idé.

– Det måste ju bli ett barn av den här parningen, säger han.

Älglockande färg

Han började genast arbeta på en älgkalv i trä för att fullända älgarnas älskogsmöte. Härom dagen besökte Ove Flügger färg i Piteå för att skaffa färg till kalven. Även färgen till kalvens mamma är tidigare inhandlad där.

– Jag skojade med folket på färgaffären och frågade vad de blandar i sin färg egentligen. De blev som frågetecken allihop så jag tog fram bilden i telefonen. Då började de skratta, säger han.

Peter Kostet, butikschef på färgaffären, säger att han försökt ta reda på om det finns någon ingrediens i färgen som kan ha attraherat älgtjuren – men inte hittat något.

– Vi kanske får ta fram en ny utomhusfärg som heter Moose love (älgkärlek), säger han och skrattar.

Publisert: