Staten frias – isolering av Breivik inte kränkande

avAdam Westin

Anders Behring Breivik har inte blivit utsatt för omänsklig eller kränkande behandling genom att hållas isolerad.

Massmördaren och terroristen fick delvis rätt i tingsrätten förra året – men den högre instansen friar norska staten.

Domen kommer att överklagas, enligt Breiviks advokat.

Foto: AFP
Anders Behring Breivik.

– Vi kommer att arbeta vidare för att bryta isoleringen, säger Breiviks advokat Oysten Storrvik.

Har stämt norska staten

Anders Behring Breivik har stämt norska staten. Terroristen och massmördaren anser att han behandlas omänskligt i fängelset.

Första domen kom i april förra året. Enligt tingsrätten bröt isoleringen av Behring Breivik mot mänskliga rättigheter. Däremot ansåg de inte att staten agerat fel när det gäller hans möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Både norska staten och terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik överklagade – och Norges motsvarighet till hovrätten ger i dag staten rätt på båda punkterna.

– Det är inte konstigt. Med tanke på den oerhörda brottslighet denne terrorist gjort sig skyldig till så måste Norge få skydda sig mot honom. Man skulle kunna tänka sig att han planerar nya terrordåd, som andra utför, säger Aftonbladets rättsreporter Oísin Cantwell i en livesändning.

”Breivikdomen alla ville ha”

I norsk media uttrycks stor lättnad efter att staten fått rätt mot Anders Behring Breivik. ”Äntligen fick folket domen de ville ha”, skriver Aksel Braanen Sterri, kommentator på norska Dagbladet.

Verdens gang skriver att det var ”en glasklar och riktig dom”. ”Nu står det klart att Anders Behring Breivik är en gärningsman, inte ett offer”, skriver Per Anders Madsen, redaktör på Aftenposten, och fortsätter; ”det är inte konstigt att de som fick terrorismen den 22 juli tätt inpå livet upplever domen som en stor lättnad.”

Höjde armen i nazisthälsning

Det var en stor mediecirkus när saken först prövades i Oslo tingsrätt förra året. Av säkerhetsskäl hölls förhandlingarna i gymnastiksalen i fängelset i Skien, där Anders Behring Breivik avtjänar sitt 21 år långa straff. Första dagen, strax efter att vakterna tagit av massmördaren och terroristen handfängslet, höjde Anders Behring Breivik armen i en nazisthälsning.