Hundratals samlades till minnesstund: ”Gråt tills hjärtat är tomt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hundratals samlades på Mor Kerstins torg i Kinna för att hedra barnen som omkom i bussolyckan i Härjedalen. Ett av barnen som omkom spelade fotboll i IFK Örby. Under minnesstunden på torget höll ordförande, Jesper Park ett känslosamt tal.

– Skrik ut alla de känslor ni har uppdämda inom er. Vråla ut den förbannade oförrätt som aldrig skulle ha fått drabba er, sa han.

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) besökte minnesstunden.

Under talet hördes snyftningar och gråt. Flera ungdomar och vuxna omfamnade varandra. Sorgen hängde tung i luften. Hundratals kommuninvånare från olika delar av Marks kommun hade samlats på Mor Kerstin torg i Kinna för att hedra de tre barn som omkom i bussolyckan. På plats fanns även anhöriga till barn som skadade sig.

– Vi har fått fin stöttning. Men det har varit jobbigt för mig som är farmor, sa Aino.

Aino är farmor till ett av barnen som skadade sig i olyckan. Hon ville inte uppge sitt efternamn eftersom det kan kopplas ihop med flickan.

– Jag har varit väldigt ledsen. Det har varit fruktansvärda dagar. Speciellt i början när man inte ens visste ens var hon var någonstans. Men nu är det lite bättre men man tänker på henne hela tiden. 

”Hedra de som inte längre finns”

Minnesstunden inleddes med stämningsfull musik. Efter det höll Jesper Park. ordförande i IFK Örby, ett känslosamt tal. En av de omkomna pojkarna var medlem i IFK Örby. Jesper Park uppmanade alla barn och ungdomar att leva ut sorgen.

– Skrik ut alla de känslor ni har uppdämda inom er…

– Och gråt tills hjärtat är tomt och tårarna är slut. Men sen måste ni tillåta er att le… för utan era leenden kommer vi aldrig orka minnas och hedra dem som inte längre finns ibland oss, sa Jesper Park.

”Gör så ont”

Alla föräldrar kan relatera till hur de drabbade familjerna känner. Det förklarade kommunfullmäktiges ordförande, Eva-Karin Torhem Arnell (C).

– Det är något så fruktansvärt det som har hänt. Jag vill verkligen vara delaktig och visa att detta gör så väldigt ont, sa hon.

Hon menar att även om inte såren syns utanpå på alla barn så har alla fått djupa sår som de måste ha hjälp att bearbeta.

– Det gör så ont i våra barn…de är inte som de brukar. Det är inget av våra barn som kommer vara som de var i förra veckan. Men det får vi leva med.

Beredda att ge stöd

Med under minnesstunden fanns även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Han skrev en hälsning i kondoleansboken.

– Sverige står med Marks kommun i det fruktansvärda som har hänt. Det ville jag visa idag, sa han.

Gustav Fridolin mötte kommunledningen tidigare under dagen. Han garanterar att kommunen ska få den hjälp de behöver.

– Vi är beredda att ge det stöd som man ser framåt att man behöver, sa han.

Publicerad: