Här sjunger kungen – för födelsedagsbarnet

1 av 4
NYHETER

Kungen besökte nyligen en grundskola i Botkyrka. När han fick veta att det fanns ett födelsedagsbarn bland eleverna, brast han ut i sång.

– Det kändes jättespeciellt, säger 11-åriga Kimora Aybar.

I onsdags besökte kungen två förorter i Stockholm som hamnat i fokus för våldsbrott och skjutningar de senaste veckorna – för att möta de som vill vända utvecklingen.

Först träffade han polisen i Skärholmen i södra Stockholm och sedan personal och elever på Karsby grundskola i Norsborg i Botkyrka.

– Gemensamt så tror jag att det här går att lösa, säger kungen.

”Får inte ofta kram av en kung”

Kungen verkade vara på strålande humör under mötet med eleverna. När han fick veta att fjärdeklassaren Kimora Aybar fyllde år stämde han upp i allsång till hennes ära.

– Han sjöng för mig, sedan kramade han mig. Jag blir elva. Det kändes jättespeciellt. Oftast får man inte en kram av en kung, säger hon till TT.

Kimora Aybar tror att besöket kändes viktigt även för kungen.

– Det jag tror är mest spännande för honom är att han får vara med oss och lära känna oss. För jag tror inte att han brukar vara här i Norsborg, säger hon.

Vanessa Boulos och Ahlem Haggui, elever i femte klass, anser att kungabesöket var viktigt för Norsborg.

– Det är inte så bra att det som oftast hörs härifrån är negativt – men nu är det positivt, säger de.

”Fantastisk stor insats”

På skolan har riktade förebyggande insatser enligt lärarna minskat både våld och kränkningar i skolmiljön avsevärt.

– Det sätt som man jobbar på här tycker jag är väldigt positivt. De lär ungdomarna att man verkligen ska ha respekt för varandra, säger kungen.

Kungen betonar hur viktig dialogen mellan ungdomar och polisen är.

– Det är en fantastiskt stor insats som polisen gör på många olika områden. Man tar hand om ungdomarna i tidig ålder och försöker att starta en dialog och skapa en förståelse för att alla gör sitt jobb och vill hjälpa människor.