Svenska Zaida Catalán bekräftad död i Kongo-Kinshasa

Tre kroppar hittades i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa, samma område där den svenska FN-kvinnan Zaida Catalán, 36, fördes bort för några veckor sedan.

Nu bekräftar UD att hon är en av de döda.

– Det är tyvärr så att vi kan bekräfta att hon har hittats död, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

Zaida Cataláns anhöriga har underrättats om dödsfallet.

Kropparna ska enligt regeringen ha hittats under måndagen.

– Polischefen har informerat mig om att tre kroppar har hittats i området, säger Lambert Mende till Aftonbladet.

Strax efter klockan 01 natten till onsdag kunde UD bekräfta att en av dem identifierats som den 36-åriga svenskan Zaida Catalán.

– Anhöriga är underrättade, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

UD har inga ytterligare uppgifter om dödsfallet i nuläget. De kommer att bistå FN i det fortsatta arbetet.

– Det finns nog skäl att anta att de drabbade har bragts om livet. Och det viktiga nu är att händelsen utreds och att ansvariga ställs till svars.

Kondoleanser från Guterres

Zaida Cataláns amerikanske kollega Michael Sharp har också identifierats, samt Betu Tshintela, en kongoles som var FN-arbetarnas tolk. Enligt Kongo-Kinshasas regering hittades de i samma grav.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tagit emot dödsbeskeden och beklagar dem djupt.

”Jag framför mina djupaste kondoleanser till Michaels och Zaidas familjer, nära och kära och kollegor”, säger han i ett uttalande.

”Michael och Zaida förlorade sina liv när de försökte förstå orsakerna till konflikten och osäkerheten i Kongo-Kinshasa, för att hjälpa till att skapa fred i landet och för dess folk. Vi kommer att hedra deras minne genom att fortsätta stödja expertgruppens och FN-familjens ovärderliga arbete i Kongo-Kinshasa.”

Guterres uppmanar kongolesiska myndigheter att fortsätta sökandet efter de fyra kongolesiska medborgare som var med Catalán och Sharp.

400 har dödats i området

Zaida Catalán befann sig tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa när deras mopedtaxi stoppades på en bro.

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i landet. Där slåss soldater från milisen Kamwina Nsapu mot regimtrupper och båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

Tidigare i veckan halshöggs 39 kongolesiska poliser i samband med ett bakhåll i området. Regeringen skyllde dådet på Kamwina Nsapu i Tshikapa-distriktet i centrala Kasai.

Milismännen stal även polisernas vapen och fordon, två armélastbilar med en ”väsentlig last”, skriver TT.

Utredde massaker

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai. Det var bland annat den massakern som FN-gruppen där svenskan ingick utredde, skriver AP.

Kongo-Kinshasas informationsminister Lambert Mende riktade tidigare skarp kritik mot FN.

– Det är inte normalt att folk kommer hit och börjar röra sig i området. Om regeringen hade informerats om deras aktiviteter så hade vi kanske eskorterat dem för deras egen säkerhet, sa Lambert Mende till Voice of America.

Reste utan skydd

Gruppen reste utan skydd av FN-trupper, trots att man har över 20 000 soldater i landet. Men enligt Jason Stearns, som tidigare hade samma jobb som Catalán, är det vanligt. Många av Kongos miliser har en mycket fientlig inställning till FN-styrkorna i landet.

– De gjorde som vi alltid gjorde. Man samlar ihop ett gäng män med motorcyklar, en tolk och ger sig ut i rebellkontrollerat område, vilket Michael Sharp gjort säkert hundra gånger, säger Jason Stearns till New York Times.

Språkrör för Grön ungdom

Zaida Catalán var jurist och miljöpartist.

Under fyra år var hon språkrör för Grön ungdom, två av dem tillsammans med Gustav Fridolin.

Efter ytterligare fyra år i kommunfullmäktige i Stockholm för Miljöpartiet lämnade hon politiken för ett jobb som expert på sexuellt våld vid EUPOL i Kongo.

Zaida Catalán blev 36 år.

Publisert:

LÄS VIDARE