Ericsson tvingas till krisåtgärder – föll på börsen

NYHETER

Svenska telekomjätten Ericsson befinner sig i kris.

Bolaget tvingas nu att skriva ner värdet på sina tillgångar med flera miljarder kronor.

Aktien föll tungt på Stockholmsbörsen.

Förlorade marknadsandelar, kontrakt som inte ger vinst och tuff konkurrens. Det svenska gigantbolaget Ericsson är under stark press.

På tisdagsmorgonen presenterade vd:n Börje Ekholm flera åtgärder för att försöka vända bolagets negativa utveckling.

Stuvar om i företaget

På en telefonkonferens sa Ekholm att Ericssons strategi ska bli tydligare. Det innebär att olönsamma kontrakt kan komma att sägas upp, och att delar av företaget kan komma att säljas.

För telekomjätten väntar nedskrivningar på tre-fyra miljarder kronor, och avsättningar på sju till nio miljarder.

”Med de åtgärder som presenteras i dag räknar vi med väsentliga förbättringar av lönsamheten redan under 2018, givet att dagens marknadsläge består”, skriver Börje Ekholm i en kommentar.

Tappade på börsen

När handeln öppnade på Stockholmsbörsen föll folkaktien Ericsson med 1,5 procent. Efter en timme hade fallet eskalerat till drygt 4 procent. Senare under förmiddagen återhämtade sig aktien något. Vid 11-tiden var den återigen ner 1,5 procent, för att framåt lunch i princip ligga på samma kurs som under måndagen. Under eftermiddagen tilltog fallet, och vid stängning stod kursen på minus drygt 2,6 procent.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror att en nyemission kan vänta för företaget.

– Förut har det känts som om en nyemission ändå har varit ganska avlägsen, men den kommer nu allt närmare, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM