GW: 18-åringen säger att ”Arbogakvinnan” bad honom göra det

avIsabelle Nordström, Niklas Eriksson

Pojkvännen erkände sommarstugemordet.

Nu uppger Leif GW Persson att 18-åringen också berättat att det är ”Arbogakvinnan” som skjutsat honom till brottsplatsen och bett honom begå gärningen.

– Varför i hela fridens namn, om vi tar bort henne, skulle han ge sig på dem? säger polisprofessorn i kvällens ”Veckans Brott” i SVT.

Foto: Andreas Bardell
Den 42-åriga med den 18-årige pojkvännen i en intervju med Aftonbladet.

Den 3 augusti larmades polisen till en sommarstuga vid Hjälmarens strand utanför Arboga. På platsen hittades en 68-årig man mördad och en 63-årig kvinna svårt skadad.

I september häktades parets dotter, den då 41-åriga kvinnan som misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Även hennes då 18-årige pojkvän häktades, misstänkt för samma brott.

I förra veckan erkände den 18-årige pojkvännen.

– Han har erkänt mord och mordförsök i sommarstugan den 3 augusti, sa åklagare Jessica Wenna till Aftonbladet då.

Men åklagaren ville då inte kommentera vad mannen sagt om den 42-åriga kvinnans eventuella roll vid brottet han erkänt.

– Det råder förundersökningssekretess. Men jag kan säga att hon fortfarande nekar till brott, sa Jessica Wenna.

Nu berättar polisprofessor Leif GW Persson fler detaljer från 18-åringens erkännande i kvällens avsnitt av ”Veckans Brott” i SVT.

GW säger i programmet att 18-åringen uppgett att det är hans 42-åriga flickvän, brottsoffrens dotter, som skjutsat honom till sommarstugan och tillbaka.

– Hon har bett om hjälp med det här och då har han ställt upp och hjälpt med det här, säger Leif GW Persson i programmet.

Han ställer sig också frågande till alternativet som den 42-årige kvinnan ger, att 18-åringen skulle ha begått mordet och mordförsöket på eget bevåg utan hennes vetskap.

– Varför i hela fridens namn, om vi tar bort henne, skulle han ge sig på dem? Han skulle inte ens ha hittat dit eller kunnat ta sig dit eller ta sig dit rent praktiskt, säger GW i programmet.

Mannens advokat Lars Jähresten är också med i programmet men vill inte berätta några detaljer om vad hans klient sagt i förhören eller vad hans motiv ska ha varit.

– Han har berättat hur han har gjort och han är behjälplig i alla avseenden när det gäller hur mordet och mordförsöket gått till, säger Lars Jähresten i ”Veckans Brott” enligt SVT Västmanland.

Enligt GW ska 18-åringen också ha berättat var mordvapnet är dumpat och han binds också till mordplatsen av tekniska bevis.

Åklagare Jessica Wenna sa till Aftonbladet under måndagen att brottsrubriceringen mot den 42-åriga kvinnan inte förändrats. Hon ska enligt åklagaren vara fortsatt misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök.

42-åringen nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM